Home >> Artikkelit >> Aktivistien aloite – Vastavirta-festivaali 25.-26.8.

Aktivistien aloite – Vastavirta-festivaali 25.-26.8.

23.08.2018 - 12:45
  • Vastavirta-festivaali, SKP, DSL, Euroopan vasemmisto, aktivisti, kanslaisyhteiskunta

Lähes kolmekymmentä tapahtumaa kutsuu erilaisia aktivisteja ja vaikuttamisesta kiinnostuneita radikaaliin vasemmistolaiseen, yleisdemokraattiseen yhteistyöhön keskusteluun ja toimintaan Vastavirta-festivaalilla 25.- 26.8.  

Vastavirta- Festivaali järjestetään Arbiksella Helsingissä osoitteessa Dagmarinkatu 3. Festivaalia on suunniteltu ja rakennettu avoimella yhteistyön kutsulla ja porukalla yhdessä erilaisten kansalaisyhteiskunnan toimijoiden, kansalaisjärjestöjen, joukkoliikkeiden ja yksittäisten aktivistien kanssa.  

SKP, Euroopan vasemmisto ja DSL 

Vastavirta-festivaali on erilaisten järjestöjen yhteistyön konsepti. Vastavirta-festivaaleja on järjestetty viimeisen kymmenen vuoden ajan joka toinen vuosi. Vastavirta-festivaalin mahdollistaa kolmen organisaation; Demokraattisen sivistysliiton (DSL), Euroopan vasemmiston (EV) ja Suomen kommunistisen puolueen (SKP) yhteistyö. SKP ja DSL maksavat tapahtuman rakenteelliset kulut; vuokrat ja tiedottaminen. EV tekee yhteistyötä SKP:n kanssa.  

Euroopan vasemmisto rakentaa kansainvälisellä tasolla yhteistyötä edistyksellisen poliittisten puolueiden ja kansalaisyhteiskunnan eri toimijoiden ja joukkoliikkeiden kanssa. Vasemmistoliitto ja Suomen kommunistinen puolue ovat Euroopan vasemmiston jäseniä. Euroopan vasemmisto yhdessä uuden Eurooppalaisen Foorumin tekijöiden kanssa järjestää vuosittain eurooppalaisen poliittisen yhteistyötapahtuman. Tänä vuonna Eurooppalainen Foorumi järjestetään 9.-10.11 Bilbaossa. 

  • - Vastavirta-festivaali on kuin pohjoinen satelliitti eurooppalaiselle radikaalin vasemmiston keskustelulle ja toiminnalle. Täällä meidän pohjoisella puhujalavalla puhuvat eurooppalaisen keskustelun tunnetut mm Espanjan vasemmiston Marga Ferre ja lontoolaisen kulttuuriverkoston “Cultural LeftPanayiotis Neufelt. Hauskaa ja viisasta Vastavirta-festivaalissa on vasemmistopuolueiden yhteistyö. On merkittävää, että Vasemmistoliiton ja SKP:n toverit kohtaavat poliittisessa debatissa. Tärkeää Vastavirta-festivaalissa on se, että festivaali on ennen kaikkea kansalaisjärjestöjen ja aktivistien puhujalava, että tekijät järjestävät, näkyvät ja kuuluvat itse ja yhdessä. Minulla on sellainen tunne, että ollaan onnistumisen äärellä, koska jo festarin järjestelyssä on moni uusi järjestö ja aktivisti ollut mukana. Festari alkaa feministisellä debatilla ja esimerkillä siitä, miten naiset ovat järjestäneet yleislakon Espanjassa. “Yhteiskunta muuttuu yhteisvoimalla” keskustelussa mukana Anni Rolig Ei leikkiraa-liikkeestä, Marga Ferre Espanjan naisten lakkoliikkeestä ja Tiina Sandberg Joukkovoimasta - mikään festivaali ei voisi toivoa parempaa avausta ja visiota tulevaisuudesta. Toivon kaikille festariaktivisteille hyviä keskusteluja ja keskusteluihin oivalluksia siitä mihin käytännön toimiin keskustelut meidät haastaa, sanoo Suomen kommunistisen puolueen puheenjohtaja JP (Juha-Pekka) Väisänen 

 

Radikaali yhteistyö haastaa valtavirran 

Vastavirta-festivaalit järjestetään joka toinen vuosi Helsingissä. Festivaalien tavoitteena on koota yhteen vasemmistolaisia tekijöitä ja toimijoita – vahvistaa radikaalia yhteistyötä ja haastaa poliittisen eliitin toimet ja valtavirta. Viikonlopun aikana ei ainoastaan tarjota alustaa edistykselliselle demokraattiselle keskustelulle vaan pyritään myös luomaan tämän päivän sekä tulevaisuuden radikaalia vasemmistolaista toimintaa: verkostoitua tekemään yhteistyötä ja löytää uusia tekemisen tapoja. Vastavirta-festivaalista rakennetaan kokonaisuudessaan turvallinen, esteetön ja tavoitettava tilan ja luodaan kulttuurista vastavirtaa haastamaan valtavirtaa. 

 

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista