Home >> Artikkelit >> EU:n uudet siirtolaiskeskukset keskitysleirejä

EU:n uudet siirtolaiskeskukset keskitysleirejä

01.07.2018 - 20:00
(updated: 01.07.2018 - 20:46)
  • EU, siirtolaiskeskus, maahanmuutto, pakolaisuus, SKP

Euroopan unionin (EU) alueelle pyrkiviä siirtolaisia aletaan siirtää EU-maiden johtajien 29.6. sopimuksella pääasiassa EU:n ulkopuolelle. Uusia, kaikkien EU-jäsenmaiden yhteisiä siirtolaiskeskuksia perustetaan myös EU-maihin. Todennäköisesti keskukset tulisivat vilkkaimpien siirtolaisreittien varrelle. EU maksaa siirtolaiskeskusten perustamisen.

Kielteisen päätöksen saaneet turvapaikanhakijat käännytetään suoraan keskuksista. EU-maiden huippukokous päätti, että jäsenvaltiot voivat itse päättää vastaanottavatko ne uusissa siirtolaiskeskuksissa turvapaikan saaneita koska Puola, Unkari, Tsekki ja Slovakia vastustivat aloitetta kaikkien EU-jäsenmaiden yhteisvastuusta.

Ristiriidat EU:n sisällä maahanmuuttopolitiikassa ovat huipussaan  

- EU:n johtajat sopivat yhteisymmärryksessä jakavansa Välimeren ylittävät pakolaiset keskenään ja perustavansa Euroopan unionin keskitysleirin turvapaikkahakemusten käsittelyyn. Pakolaisuuden kriminalisoinnin linja jatkuu yhä edelleen, sanoo Suomen kommunistisen puolueen (SKP) maahanmuuttoryhmän vetäjä, turkulainen Tiago Silva

- Kokouksessa pohdittiin pystyisikö EU perustamaan keskitysleirejä EU:n ulkopuolelle, Pohjois-Afrikkaan ja Albaniaan. Libyassa toimivat keskukset ovat esimerkki siitä, mitä tämä politiikka konkreettisesti tarkoittaa, sillä Libyan pidätyskeskuksissa väkivalta, ihmiskauppa, raiskaukset, jne., ovat jokapäiväinen realiteetti. Lukuisat järjestöt kuten YK:n pakolaisjärjestö UNHCR ovat jo kritisoineet ratkaisua, koska se tuomitsisi Eurooppaan pyrkivät maahanmuuttajat surkeisiin elinoloihin keskitysleireissä Libyassa, Tunisiassa, Algeriassa tai Albaniassa. Toisaalta se ulkoistaisi pakolaisongelman muihin maihin, ongelman, jonka EU itse aiheutti tukemalla Naton militaristista politiikkaa Libyassa ja Lähi-Idässä. EU-maista yksikään ei vastustanut ratkaisua, mutta ainakin Tunisia ja Albania ripeästi kieltäytyivät perustamasta näitä kyseisiä keskitysleirejä, sanoo Silva.  

- Tällaista epäinhimillistä ratkaisua on esitetty Suomessa maahanmuuttovastaisten poliitikkojen suusta. Käytännössä tässä siunataan keskitysleirien perustaminen EU:n budjetilla ja tuomitaan satoja tuhansia ihmisiä kurjuuteen, väkivaltaan ja kuolemaan. Se, että tämä tapahtuisi Euroopan ulkopuolella, ei mitenkään lieventäisi tilanteen epäinhimillisyyttä. Nykytilanne paitsi korostaa EU:n kykenemättömyyttä kohdata tämä vakava tilanne edistyksellisellä tavalla, se myös paljastaa unionin imperialistisen luonteen. EU heiluttaa rahallisia resursseja köyhempien pohjoisafrikkalaisten maiden edessä, jos ne suostuvat vastaanottamaan ei-toivottuja ihmisiä. EU yrittää näin käyttää dominoivaa taloudellista asemaansa pakottaakseen köyhiä maita ottamaan vastuun näiden ihmisten elämästä; vastuun, jota rikas porvarillinen Eurooppa itsekkäästi kieltäytyy ottamasta. Tämä on suorasanaisesti rikollista politiikkaa, kun tiedetään, että 84% maailman pakolaisista elää kehitysmaissa, sanoo Tiago Silva.  

Loppu pakkopalautuksille ja kehitysyhteistyön leikkauksille  

Suomen kommunistisen puolueen (SKP) poliittisen toimikunnan julkilausumassa todetaan, että ympäri Eurooppaa turvapaikkapolitiikka on kiristymässä. Kun radikaali oikeisto lisää kannatustaan, syntyy muilla puolueilla, jopa työväenpuolueilla, houkutusta siirtää politiikkaansa maahanmuuttovastaisempaan suuntaan. SKP:n mukaan tällainen pyrkimys johtaa vain umpikujaan ja työväenluokan asian unohtamiseen.  

Osana tätä yleistä eurooppalaista kehitystä Juha Sipilän hallitus on kiristänyt Suomen jo ennestään tiukkaa maahanmuuttolinjaa. Muut ministerit joutuivat liiemmin vastustelematta Perussuomalaisten ja etenkin Jussi Halla-ahon niskalenkkiin. Perheenyhdistämisen ehtoja tiukennettiin, kielteisten turvapaikkapäätösten määrä lisääntyi.  

Julkilausuma: Loppu pakkopalautuksille ja kehitysyhteistyön leikkauksille 

 

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista