Etusivu >> Artikkelit >> Eurooppalainen puolueverkosto luokkataistelun työvälineenä

Eurooppalainen puolueverkosto luokkataistelun työvälineenä

21.03.2018 - 12:45

Euroopan vasemmiston (EV) jäsenpuolueet ja tarkkailijajäsenet noin 40 vasemmistolaista, punavihreää ja kommunistista eurooppalaista puoluetta lähettävät hallituksen kokoukseen edustajat Itävallan Wieniin 23.-24.3.2018.  

Suomen kommunistisen puolueen (SKP) puheenjohtaja JP (Juha-Pekka) Väisänen osallistuu EV:n hallituksen kokoukseen. SKP:n toisen EV:n hallituksen jäsenen, varapuheenjohtaja Susanna Rissasen ollessa estynyt hallituksen kokoukseen osallistuu SKP:n keskuskomitean jäsen, Uudenmaan piirisihteeri Tiina Sandberg.  

Euroopan vasemmiston hallituksen kaksipäiväisessä kokouksessa asialistalla ovat mm. kysymykset tulevista 2019 EU-vaaleista, EV:n laajeneminen, kuluvan vuoden toiminta ja talous, keskustelu Italian, Tsekin, Kyproksen ja Suomen vaaleista, sekä Ranskan vasemmiston aloite erottaa Kreikan vasemmistopuolue Syriza EV:stä. 

SKP:n poliittinen toimikunta on valmistellut alkuvuoden kahdessa kokouksessa puolueen luonnosta Eurooppa-poliittisiksi linjauksiksi ensi vuonna käytäviä EU vaaleja hahmottamaan. 

- Tanskan vihreän vasemmiston (Enhedslisten) ja Portugalin vasemmistoblokin (Bloco) lisäksi SKP edustaa Euroopan vasemmistossa Eurooppa-politiikassa kriittistä ja radikaalia linjaa. Meille suomalaisille kommunisteille, SKP:lle on selvää, että onnistuaksemme tavoitteissamme tarvitsemme laajaa edistyksellistä ja kansainvälistä luokkatietoista yhteisrintamaa markkinadiktatuuria, ihmisten ja luonnon riistoa ja sortoa vastaan. Meidän taisteluväline, SKP sanoo selkeästi, että meidän on tässä ajassa ja tilanteessa sanottava selkeästi Ei EU:lle ja sen kapitalistisille rakenteille ja sopimuksille. Tarvitsemme tänään Suomessa, Euroopassa ja globaalimmin nykyisen kapitalismiin alistumisen ja sopeutumisen politiikan suunnan muuttamista ja laajaa ruohonjuuritasoilta nousevaa yhteistyötä, jolla torjutaan rasismi, fasismi ja kehityssuunta entistä suljetummasta ja kansallismielisestä Suomesta. Tarvitsemme työvälinettämme vahvistamaan luokkatietoisen uuden rintaman, joka puolustaa rauhaa, eurooppalaisen työläisen, työmiehen ja työnaisen, työttömän, eläkeläisen ja opiskelijan perusturvaa, oikeutta työhön ja toimeentuloon. Tarvitaan yli eurooppalaisten rajojen ylittävää työtä, toimintaa ja innostusta työväenluokkaisesta poistumisesta EU:sta, eurosta ja näiden kapitalistisista rakenteista. Nyt tänä keväänä 2018 on juuri se aika, jolloin avataan tietä ja visiota toisenlaisen maailman ja yhteiskunnan mahdollisuuksista. Eurooppa valmistautuu parlamentaariseen vallanjakoon, EU vaaleihin 2019 ja meillä eurooppalaisilla kommunisteilla pitää olla siinä oma sanottavamme. Euroopan vasemmiston kokous Wienissä on tärkeä askel kohti radikaalimman ja muutoksen, työn ja työläisten Eurooppaa, visio SKP:n puheenjohtaja JP (Juha-Pekka) Väisänen tulevaa Euroopan vasemmiston linjakeskustelua ja valmistautumista 2019 EU vaaleihin. 

SKP:n puheenjohtaja JP (Juha-Pekka) Väisänen informoi EV:n hallitusta Suomen presidentin vaaleista. JP (Juha-Pekka) Väisänen about Finnish elections puheenvuoron voi lukea tästä englanniksi tästä  

Pääomien eurooppalainen unioini

Tiina Sandberg käyttää Euroopan vasemmiston hallituksen kokouksessa SKP:n puheenvuoron Eurooppa-poliittisista linjauksista. Puheen voi lukea kokouksen jälkeen SKP:n kotisivujen englannin kielisestä osiosta.  Puheessaan Sandberg painottaa sitä, että vaikka Euroopan unioni onkin pääomalle näppärä käsikassara, ei sen tuhoaminen vielä itsessään aiheuta pääomalle korvaamatonta tappiota.

- Jos haluamme todella haastaa pääomapiirien vallan, meidän on luotava vahva kapitalisminvastainen rintama niin Euroopan Vasemmistossa kuin sen ulkopuolella olevien edistyksellisten voimien kanssa. Pelkkä paluu kansallisvaltioiden piiriin jättää meidät vain taistelemaan jokainen yksin omia kapitalistejamme vastaan, tiivistää Tiina Sandberg

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista