Home >> Artikkelit >> Hyvää kansainvälistä naistenpäivää!

Hyvää kansainvälistä naistenpäivää!

08.03.2018 - 15:15
(updated: 08.03.2018 - 15:29)
  • naistenpäivä Petra Packalén tasa-arvo kommunistit kommunismi
Petra Packalén megafonin kanssa Tampereen naistenpäivän marssilla vuonna 2017

 

Kansainvälisellä naistenpäivällä on pitkät perinteet työläisnaisten mielenosoitus- ja lakkopäivänä. Kamppailua on käyty jo yli sata vuotta työelämässä ympäri maailmaa kohdatun sorron lopettamiseksi. Kun vuonna 1910 sosialististen naisten kansainvälisessä kokouksessa Clara Zetkinin aloitteesta päätettiin perustaa naisille oma kamppailun päivä, nähtiin jo seuraavan vuoden maaliskuussa suuret, tasa-arvoa vaatineet mielenosoitukset Tanskassa, Itävallassa, Saksassa ja Sveitsissä. Myöhemmin liikehdintä laajeni tekstiilityöläisnaisten lakkoaaltoon vuonna 1917. Tähän kaikkeen oli siemeniä kylvetty jo aikasemmin tehdastyöläisnaisten toimesta. Yhdysvalloissa on dokumentoitu naisten ulosmarssi puuvillatehtaalta jo vuonna 1834. Tällöin riidan aiheena oli naisten pidempi työpäivä miehiin verrattuna.

Naistenpäivä on siis kautta aikain ollut juuri työväenluokkaisten naisten kamppailun päivä. Vaatimusten aiheet ja tavat viettää päivää ovat muuttuneet vuosikymmenien kuluessa. YK julisti naistenpäivän kansainväliseksi teemapäiväksi vuonna 1975 ja samalla vuosikymmenellä naistenpäivän marssit nähtiin luonnollisena osana päivän viettoa.


Suomen kommunistisen puolueen pääsihteeri Petra Packalén osallistuu tänään Tampereella ”Sortoa vastaan - minä myös” -naistenpäivän marssille. Hänen mielestään on hyvä, että marssiperinnettä on saatu elvytettyä muutaman viime vuoden aikana. ”Mielenosoitukset on näkyvä keino nostaa vaatimuksia esille ja naistenpäivän marssit tukee muita samana päivänä järjestettyjä tasa-arvon tapahtumia. Toivottavasti väkeä riittää tekemään näitä myös tulevina vuosina. Marssin avulla on hyvä osoittaa solidaarisuutta myös Espanjassa lakkoileville naistovereillemme.”, sanoo Packalén.

"Marssin avulla on hyvä osoittaa solidaarisuutta myös Espanjassa lakkoileville naistovereillemme."

Tänä vuonna marssin vaatimukset iskevät Packalénin mukaan juuri tässä hetkessä tarpeellisiin asioihin. ”Meillä on Suomessa käynnissä laaja-alainen hyvinvoinnin romutus ja iso osa näistä oikeistohallituksen tekemistä heikennyksistä kohdistuu juuri naisvaltaisiin aloihin. Kiky-sopimus oli ensimmäinen isku, jolla työehtoja heikennettiin entisestään ja nyt Aktiivimalli on seuraava kyykytyksen väline. Hienoa, että huomenna sitä vastustava aloite viedään eduskuntaan mielenosoituksen saattelemana. Heikennysten sijaan nyt tarvittaisiin lisää liksaa naisvaltaisille aloille ja työllisyyden hoitoa panostamalla lisää rahaa julkisiin palveluihin. Työpaikkojan ei synny tyhjästä vaan ne täytyy luoda ja omistaa yhdessä niiden alojen organisaatiot, joissa työtä on tehtäväksi. Esimerkiksi hoivatyössä ja joukkoliikenteessä riittää aina tekemistä ja isommalla työntekijämäärällä työ tehdään laadukkaammin ja työläistä vähemmän kuormittavasti”

Tampereen naistenpäivän marssi ottaa vahvasti kantaa myös rasismia vastaan. ”Kun Suomessa on viime vuosina nähty fasistisen toiminnan nousua ja rasismin lisääntymistä kaikilla yhteiskunnan tasoilla, niin näiden vastustaminen on tietysti oltava aiheena naistenpäivänäkin. Tänään vaaditaan tasa-arvoa kaikkien ihmisten kesken ja osoitetaan solidaarisuutta sorrettuja kohtaan.”

 

Linkki marssin tapahtumaan Facebookissa: https://www.facebook.com/events/2057026001235527/

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista