Home >> Artikkelit >> Kulttuuria ei voi ostaa

Kulttuuria ei voi ostaa

21.08.2018 - 11:45
(updated: 21.08.2018 - 12:22)
  • Marilyn Monroe, JP (Juha-Pekka) Väisänen, Vastavirta-festivaali, Marx kulttuuri ja taide,

JP (Juha-Pekka) Väisänen on suomalainen käsitetaiteilija ja poliitikko. Väisänen on valmistunut Suomen kuvataideakatemiasta kuvataiteen maisteriksi. Väisänen on tehnyt jatko-opintoja julkisesta taiteesta Meksikossa DF Méxicossa ja Yhdysvalloissa New Yorkissa. Väisänen on kirjoittanut 25 vuotta sitten manifestin, jonka mukaan edelleen vuosittain antaa kaikki kollaasinsa satunnaisille ihmisille, kirjoittaa ja kuvaa prosessia ja myy sekä esittää valmistuneen kokonaisuuden taiteen kontekstissa – museossa tai galleriassa. 

JP (Juha-Pekka) Väisänen on ollut kaksi viimeistä edustajakokouskautta Suomen kommunistisen puolueen puheenjohtaja. SKP:n seuraava edustajakokous on 15.-16.6.2019 Porvoossa. 

Marx, kulttuuri ja taide - merkitys ja rooli luokkataistelussa

Vastavirta-festivaalilla 26.8. käsitetaiteilija, SKP:n puheenjohtaja JP (Juha-Pekka) Väisänen osallistuu kulttuuripoliittiseen keskusteluun yhdessä  teatteriohjaaja ja tuottaja, kansainvälisen taidetoimikunnan puheenjohtaja ja Cultural Left- verkoston ja Kreikan taidetoimikunnan perustajajäsen Lontoossa vaikuttavan kreikkalaisen Panayiotis Neufeltin, kiilalaisen kuvataitelijan Minna Hernikssonin ja teatteriohjaaja ja kirjailija Raija-Sinikka Rantalan kanssa.  

Aikaisimein ilmoitetusta poiketen unkarilainen filosofi G.M. Tamás on terveydellisistä syistä joutunut perumaan osallistumisensa keskusteluun. 

Marx, kulttuuri ja taide – merkitys ja rooli luokkataistelussa keskustelu sunnuntaina 26.8. kello 12- 14, Arbiksenjuhlasalissa, Dagmarinkatu 3, Helsinki Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton - Tervetuloa! 

Luokkansa ääni 

Hollywoodin unelmatehtaan yksi voimakkaimmista kiintotähdistä, Marilyn Monreo esiintyi Yhdysvaltojen armeijan tilauksesta 1954 Koreassa yli 100 000 yhtyvaltalaliselle sotilaalle. Esiityminen oli harkittua sotapropagandaa. 

- Marilyn Monroe oli 1954 Koreassa varmasti monelle sotilaalle ihana ääni joka kertoi kotimaasta, lohdutti ja lämmitti. Puhun Mariynistä Vastavirta-festivaalilla koska Marilyn on mun mielestä herkullinen symboli sille, miten taiteilija voi olla luokkansa tai taistelunsa ääni. Kaupallisen kulttuurin voimasuhteilla Marilyn on monen suomalaisen silmissä edelleen länsimaisen demokratian ääni jännässä joukossa, jota tänään johtaa Donald Trump, sanoo JP (Juha-Pekka) Väisänen 

Työväenkulttuuri tehdään porukalla  

Luokkataistelu on taistelua työn ja pääoman ristiriidan ratkaisemiseksi ja työväenluokan vapauttamiskeksi. Vastavirta-festivaalin Marx keskustelu kysyy missä näkyy työväenluokan kamppailu tänään ja kuka on tänään työväenluokan ääni.  

- Työväenkulttuuria on edistyksellinen toiminta, jossa liitytään tietoisesti sorrettujen puolelle – ollaan solidaarisia ja tasa-arvoisia toimijoita keskenään ja pyritään kohti vapautusta irti riistosta ja alistamisesta. Kaupallisella kulttuurilla on hegemoninen yliote, joka esittää työväenkulttuurin Suomileffojen historiallisena pellavan loukuttamisena, työväenlauluina ja historiaan pysähtyneenä. Se uskottelee meille, että meillä itsellämme ei olisi roolia oman kulttuurimme tekijöinä ja se esittää meille kuluttajan ja katsojan – passiivisen roolia, sanoo Väisänen. 

- Työväenkulttuurissa me kaikki rakennamme omaa kulttuuriamme. Siksi vapaa-aika ja ay-liikkeen, vasemmiston ja SKP:n aloite työn jakamisesta ja kuuden tunnin työpäivästä on keskeinen. Nykyrakennetta työn tekemisestä on muutettava. Työväenkulttuurissa orjuussuhde työhön muuttuu vapaussuhteeksi. Jo pelkästään tämä muutos luo toteutuessaan ison kulttuurimuutoksen nykyisestä kaupallisesta kohti uutta edistyksellistä osallistuvaa kulttuuria. Työläisillä, työajan radikaalilla muutoksella ja työläisten uusilla valtaoikeuksilla on katalysaattorin rooli ja sortavien kahleiden katkojan rooli. Uuden työväenkulttuurin tavoite on kulttuurin, tieteen, tekniikan ja kokonaisvaltainen kehitys ihmisen hyväksi ja koko ihmiskunnan vapauden varmistamiseksi ja yhteiseksi resurssiksi, konkretisoi Suomen kommunistisen puolueen puheenjohtaja JP (Juha-Pekka) Väisänen 

Marxipaanit Vastavirta-festivaalilla

Vastavirta-festivaalilla Marx-keskustelussa nähdään kuvia Marxipaanit-performanssiryhmän "Me luetaan Marxia" teoksista. Marxipaanit on kuvataiteilijoiden Riitta Häkälän ja JP (Juha-Pekka) Väisäsen taiteilijakaksikko. Marxipaanit  ovat jo toista vuotta lukeneet kadulla Marxia ja keskustelleet Marxin herättämistä asioista ihmisten kanssa.  

Vastavirta-festivaali 25.-26.8. 

Vastavirta-festivaali on erilaisten järjestöjen yhteistyön konsepti. Vastavirta-festivaaleja on järjestetty viimeisen kymmenen vuoden ajan noin joka toinen vuosi. Vastavirta-festivaalin mahdollistaa kolmen organisaation; Demokraattisen sivistysliiton (DSL), Euroopan vasemmiston (EV) ja Suomen kommunistisen puolueen (SKP) yhteistyö. SKP ja DSL maksavat tapahtuman rakenteelliset kulut; vuokrat ja tiedottaminen. EV tekee yhteistyötä SKP:n kanssa. 

Marx, kulttuuri ja taide – merkitys ja rooli luokkataistelussa  

keskustelu sunnuntaina 26.8. kello 12-14, juhlasali. 

Minna Henriksson, keskustelun puheenjohtaja, kuvataiteilija 

G. M. Tamás, marxilainen filosofi (Unkari) on terveydellisistä syistä joutunut peruuttamaan osallistumisensa keskusteluun. 

Raija- Sinikka Rantala, teatteriohjaaja, kirjailija 

Panayiotis Neufelt, teatteriohjaaja ja tuottaja, kansainvälisen taidetoimikunnan puheenjohtaja ja Cultural Left- verkoston ja Kreikan taidetoimikunnan perustajajäsen. (Lontoo, Ateena) 

JP (Juha-Pekka) Väisänen, käsitetaiteilija, Suomen kommunistisen puolueen puheenjohtaja 

  

Vastavirta-festivaali 

25.-26.8.2018 Arbis, Dagmarinkatu 3, Helsinki 

  

VASTAVIRTAA SOMESSA 

Vastavirta-festivaalin kotisivu  

Vastavirta-festivaalin FB-kotisivu  

Juttu Panayoitis Neufeltista suomeksi 

Article about Panayoitis Neufelt in English 

Taide joka uskaltaa kertoa totuuden – artikkeli Raija-Sinikka Rantalasta 

Marxipaanit FB sivu

 

 

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista