Etusivu >> Artikkelit >> Mitä on olla aktivisti

Mitä on olla aktivisti

07.08.2018 - 13:30
(updated: 07.08.2018 - 13:40)
  • Agneta, Patrik Witkowsky, AGNETA-aktivistikeskustelu, Vastavirta-festivaali, Outi Popp, Kai Sadimaa, Aura Kaskisydän, Krister Karttunen, JP (Juha-Pekka) Väisänen

Patrik Witkowsky on ruotsalainen uudenpolven elokuvaohjaaja. Witkowsky on opiskellut kulttuuri ja yhteiskuntatieteitä Uppsalan yliopistossa ja elokuvaa San Franciscon yliopistossa. 

Yksi WItkowskyn tunnetuimmista elokuvista on "Voimmeko tehdä sen itse?" dokumenttielokuva talousdemokratiasta (2015) Can We Do It Ourselves?  (2015). Dokumentti on esitetty useilla kansainvälisillä filmifestivaaleilla ja Ruotsin televisiossa. Film For Action sivusto valitsi Witkowskyn talousdemokratia dokumentin 100 dokumentin listalle, joilla muutetaan maailmaa. 

Dokumentti rauhanaktivistista

Vastavirta-festivaalilla nähdään ruotsalaisen elokuvaohjaaja Patrik Witkowskyn uusin dokumentti, “Agneta”, joka on vasta saanut ensi esityksensä Tukholmassa. Elokuva seuraa Pohjois-Ruotsista Tukholmaan muuttaneen Agneta Nordbergin henkilöä. Agneta-dokumentti seuraa 80-vuotta täyttävää rauhanaktivistia Agneta Norbergia ja tämän vaihderikasta elämää. Elokuva näyttää kuvan viisaan naisen feministisestä ja rauhanaktivistin otteesta raiteiltaan olevan maailman laittamiseksi oikean ja kestävän kehityksen suuntaan. Kumpikaan, Ddokumentti eikä sen päähenkilö Agneta tyydy sovinnaisuuksiin. Siinä missä dokumentti näyttää aktivistin ärsyyntymisen yllättää aktivisti 80-vuotiaana Naton vastaisella kampanjalla.  

  • - Näin Witkowskyn aktivisti dokumentin Tukholmassa. Dokkarin jälkeen huomasin laskevani oman elämäni aktivistin vuosia. Jos Agneta päätti kahdeksankymppisenä aloittaa Naton vastaisen kampanjan niin mitä minä kolmenkymmenen vuoden kuluttua, kun täytän 80 voisin aloittaa? Dokumentissa kahdeksankymppinen on rohkea. Kenellekään ei jää epäselväksi mitä pohjoisessa Norjassa, Ruotsissa, Suomessa ja Venäjällä on seuraavaksi tehtävä – rakennettava rauhaa, epäsovinnaista yhteistyötä ja kaikin tavoin torjuttava Nato. Agnetan rauhantyön viesti on tärkeä ja Tukholman ensi-illasta tulikin rauhanpoliittinen tapahtuma, kertoo Vastavirta-festivaalilla AGNETA-aktivistikeskustelun vetäjä JP (Juha-Pekka) Väisänen. 

AGNETA-aktivistikeskustelu on avoin kutsu kaikille kansalaisyhteiskunnasta, ruohonjuuritoiminnasta, osallistuvasta demokratiasta ja suorasta vaikuttamisesta kiinnostuneille. 

  • - Haluan Vastavirta-festivaaleilla tehdä tapahtuman, jossa puhutaan kansalaisyhteiskunnasta, osallistuvasta demokratiasta ja aktivistin vaikuttamisen mahdollisuuksista tänään ja tulevaisuudessa. Haluan kutsua erilaisia suomalaisia aktivisteja katsomaan dokumentin. Hieno, että ainakin Outi Popp, Aura Kaskisydän, Krister Karttunen ja Kai Sadinmaa ovat luvanneet tulla katsomaan dokkaria ja osallistua aktivistikeskusteluun. Haluan kysyä suomalaisilta aktivisteilta missä meillä mennään. Agneta kertoo dokumentissa, että hänestä tuli aktivisti, kun laittoi ensimmäisen Vietnamin sodan vastaisen julisteen kaupan seinään. Haluan kysyä aktivisteilta, miten heistä tuli aktivisteja ja mitä he kahdeksankymppisinä alkavat tehdä, visio Suomen kommunistisen puolueen puheenjohtaja, rauhanaktivisti ja Agneta aktivistikeskustelun fasilitaatori JP (Juha-Pekka) Väisänen 

 

Vastavirta-festivaali 25.-26.8.  

Vastavirta-festivaali on erilaisten järjestöjen yhteistyön konsepti. Vastavirta-festivaaleja on järjestetty viimeisen kymmenen vuoden ajan noin joka toinen vuosi. Vastavirta-festivaalin mahdollistaa kolmen organisaation; Demokraattisen sivistysliiton (DSL), Euroopan vasemmiston (EV) ja Suomen kommunistisen puolueen (SKP) yhteistyö. SKP ja DSL maksavat tapahtuman rakenteelliset kulut; vuokrat ja tiedottaminen. EV tekee yhteistyötä SKP:n kanssa.  

AGNETA-aktivistikeskustelu  

Vastavirta-festivaali, lauantaina 26.8. kello 14-16 Arbis, huone 23, Dagmarinkatu 3, Helsinki 

Katsotaan ruotsalaisen elokuvaohjaaja Patrik Witkwskyn dokumentti “Agneta”, kuullaan pyydetyt kommenttipuheenvuorot ja keskustellaan porukalla mitä on olla Suomessa aktivisti 

Alustavat kommenttipuheenvuorot pyydetty seuraavilta aktivisteilta; Outi Popp, Aura Kaskisydän, Krister Karttunen ja Kai Sadinmaa. 

Tilaisuuden juontaja ja fasilitaattorina toimii JP (Juha-Pekka) Väisänen, käsitetaiteilija, Suomen kommunistisen puolueen puheenjohtaja 

 

VASTAVIRTAA SOMESSA 

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista