Etusivu >> Artikkelit >> Porvaribudjetti ajaa alas hyvinvointia - tarvitaan vallanvaihto, palkankorotukset, perusturvauudistus ja rauhanbudjetti

Porvaribudjetti ajaa alas hyvinvointia - tarvitaan vallanvaihto, palkankorotukset, perusturvauudistus ja rauhanbudjetti

10.08.2017 - 11:00
(updated: 10.08.2017 - 13:55)
  • Jp ja Petra
SKP:n puheenjohtaja JP (Juha-Pekka) Väisänen ja SKP:n pääsihteeri Petra Packalén antavat täystyrmäyksen valtionvarainministeri Petteri Orpon porvaribudjetille

Leikkauspolitiikasta ja kansankyykyttämisestä kuuluisaksi tullut Juha Sipilän hallitus ja sen kuripolitiikan valtiovarainministeriö on saanut valmiiksi esityksensä ensi vuoden talousarvioksi. 

- Nämä meidän oikeistolaiset päättäjät on täysin vieraantuneet siitä, mitä työpaikoilla ja ihmisten elämässä tapahtuu joka päivä. Ihmisillä jää laskuja maksamatta ja lääkkeitä apteekkiin, kun työstä ei saa asianmukaista korvausta. Työpaikkojen kahvipöydissä ei enää suunnitella tulevaisuutta, kun vakituiset työsopimukset on kiven alla joka alalla. Sipilän jengi puhuu edelleen tuotannon tehostamisesta, vaikka tuotannosta saatavat voitot on isompia kuin koskaan. Se on tuhoon tuomittu linja. Tässä kohtaa tarvitaan lyhyempiä työpäiviä ansiotasoa alentamatta. Työpaikkoja syntyy työtä jakamalla ja pitämällä palvelut yhteisessä omistuksessa, vaatii SKP:n pääsihteeri Petra Packalén 

Valtiovarainministeri Petteri Orpon esittelemällä porvaribudjetilla jatketaan oikeistolaista julkisen sektorin alasajoa, vaikka ministeriön sivut muuta propagoivat. Pelkästään esitetyn talousarvion loppusumma on jo tämänvuotista pienempi, 55,4 miljardia euroa. On selvää, että jo tässä konkretisoituu porvarien päälinja siitä, että valtion ja julkisen sektorin resursseja ja mahdollisuuksia yhteisvastuusta ja palvelujen yhteistuottamisesta ajetaan alas. Orpon budjetilla ajetaan alas hyvinvointiyhteiskuntaa. Budjetti kertoo siitä, että julkista rahaa halutaan yksityistä sektoria ja yrittämistä tukemaan, kritisoi SKP:n puheenjohtaja JP (Juha-Pekka) Väisänen tuoreeltaan. 

Valtio ottaa ensi vuonna 3,4 miljardia uutta velkaa, mikä on kaksi miljardia vähemmän kuin tälle vuodelle arvioitiin. Valtion huomattavasti vahvistuneesta taloustilanteesta huolimatta Petteri Orpon budjettiesitys ti ei sisällä merkittäviä uusia menonlisäyksiä. Budjetissa valtion verotulot kasvavat viime vuodesta runsaalla miljardilla yli 43 miljardiin euroon.  

SKP:n puheenjohtaja JP (Juha-Pekka) Väisänen ja SKP:n pääsihteeri Petra Packalén tyrmäävät valtionvarainministeri Petteri Orpon porvaribudjetin työläisen näkökulmasta täysin riittämättömänä.  

- Tarvitsemme täyskäännöksen nykyiseen uusliberalistiseen politiikkaan. Orpon budjetti osoittaa yhteisten rahan käytön väärän suunnan ja siksi hallituksen on syytä erota. Hallitus ja nykyinen budjetti ei ole kansan edun mukainen. Työläiset pärjätäkseen tarvitsevat nyt kauttalinjan vähintään 5 % palkankorotukset, joita porvaribudjetti ei selvästikään ole sisään rakentanut. Budjetti ei myöskään huomioi kiireellistä tarvetta uudistaa suomalaista sosiaaliturvaa. Kaikki ne jotka eivät omalla työllään voi omaa perusturvaa rakentaa tarvitsevat nykyistä paremman perusturvan. SKP:n aloite 1200 perusturvasta on akuutisti tarpeellinen. Mitä teemme hallituksella tai budjetilla joka ei pidä koko kansaa samassa veneessä vaan rakentaa lisää muskeleita eliitille ja jättää köyhät kylmään rantaveteen kahlaamaa ja moni hukkuu parempaa tavoitellessa, kritisoi Väisänen. 

Tarvitaan rauhanbudjetti

Hallitus tekee veroratkaisut elokuun lopulla.  Palkkaverotus ilmeisesti kevenee koska hallitusohjelmassa on sovittu, ettei kenenkään verotus saa kiristyä hallituskauden aikana.  

Porvaribudjetissa luvataan armeijalle runsaat 50 miljoonaa euroa lisärahaa puolustukseen. Poliisien määrä on tarkoitus pitää nykytasolla eli noin 7200 poliisissa. Lisäksi on suunniteltu, että vahaiskasvatusmaksut alenevat, koulutusleikkauksia paikkaillaan, huoltajien opintotuki nousee, muutama väylähanke alkaa, autovero laskee ja paljon kritisoituihin työttömien haastatteluihin on esitetty lisärahaa. 

- Tässä rauhan perspektiivistä epävarmassa maailman tilanteessa myös talousarvioissa tulisi näkyä rauhan aloitteita. Tässä Orpon budjetissa ei ole mitään aloitetta sille, että nykyiset vihakuvat ja askeleet kohti tiiviimpää liittolais-suhdetta Yhdysvaltoihin ja Natoon muuttuisivat. Vielä Suomen asemenot eivät ole Naton vaatimaa 2 % bruttokansantuotteesta mutta siihen porvarit budjettejamme kehittävät.  Rauhanjärjestöjen rauhantyön määrärahat on palautettava opetus- ja kulttuuriministeriön vuosittaisiin avustuksiin. Esitän, että rauhanjärjestöjen vuosiavustukset palautetaan ja korotetaan miljoonaan euroon, vanhojen toimijoiden tukea vahvistetaan ja mahdollistetaan uusien toimijoiden rahoitus. Samoin ulkoministeriöön tarvitaan uusia hankemäärärahoja, joilla kansalaisjärjestöt voivat aloittaa erilaisia koko kansalaisyhteiskuntaa käsittäviä solidaarisuus ja kehitysyhteistyöhankkeita Venäjälle. Vihanpidon sijaan tarvitaan ystävyyden hankkeita ja nykyisen militarisoivan budjetin sijaan tarvitaan rauhanbudjetteja, korostaa SKP:n puheenjohtaja JP (Juha-Pekka) Väisänen. 

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista