Home >> Artikkelit >> Protestiräppiä, politiikkaa ja mustaa huumoria

Protestiräppiä, politiikkaa ja mustaa huumoria

16.07.2018 - 19:15
(updated: 16.07.2018 - 19:53)
  • Martta Tuomaala, Kiila, Vastavirta-festivaali, FinnCycling-Soumi-Perkele! Vol. 2,

Vastavirta-festivaali on uudistunut. Tänä vuonna sitä määrittää aikaisempaa laaja-alaisempi kansalaisjärjestöjen osallistuminen ja monikielisyys. Mukana Vastavirtaamassa on toistakymmentä järjestäjää. Erityisesti kulttuuri- ja taidejärjestöt kuten Kirjailija- ja taiteilijayhdistys Kiila, PAND - taiteilijat rauhan puolesta, Rab Rab Press ja brittiläinen Cultural Left ovat ottaneet hyvin uutta paikkaa Vastavirta-festivaalin ohjelman tuottamisessa.

Osallistava videoinstallaatio ja leikkauspolitiikan vastainen kunto-ohjelma

Kuvataiteilija Martta Tuomaalan FinnCycling-Soumi-Perkele! Vol. 2 -taideteos sukeltaa Vastavirta-festivaalilla suomalaisen yhteiskunnan pimeälle puolelle.

Tuomaalan osallistumiseen ja ajatteluun haastavassa teoksessa yhdistyvät politiikka, musta huumori ja protestiräppi. Installaatiossa voi käytännössä osallistua sisäpyöräilytuntiin. Tuomaala esiintyy teoksessa kunto-ohjaajana. Yhden naisen tragikoomisessa näytelmässä spinning-tunnin irvokkuus toimii ”Suomi nousuun” -ajattelun vertauskuvana.

Videoinstallaatio muistuttaa perinteisiä spinning-tunteja sisältäen ohjeistuksen osallistujille. Teoksen taiteilija polkee videolla kuntopyörää, pitää puheita, laulaa mukana ja kannustaa myös yleisöä osallistumaan.

Taiteilija Tuomala sanoo, että Vastavirta-festivaalin aktivistit voivat osallistua leikkauspolitiikan vastaiseen kunto-ohjelmaan koko ruumiinsa painolla. Esitystilassa on useita spinning-pyöriä ja halukkaat voivat polkea kunto-ohjelman seinälle projisoidun taiteilijan kanssa. Ketään ei taiteilijan mukaan pakoteta urheilusuoritukseen. Teosta voi seurata esitystilassa myös tuolilla istuen.

 

FinnCycling-Soumi-Perkele! Vol. 2 -teosta rytmittävät Suomen poliittista ilmapiiriä ja Sipilän hallituksen edesottamuksia käsittelevät rap-kappaleet. Musiikista vastaa räppien osalta aktivistipiireissä tunnettu Terttu Järvelä aka Leppäkerttu ja biiteistä APROX. ja R. Liininen.

 

- Teosta ymmärtääkseen ei tarvitse olla poliittisesti valveutunut tai tietoinen Suomen poliittisesta tilanteesta. Teoksessa pureudutaan ajankohtaisiin teemoihin, kuten leikkauspolitiikkaan, työhön ja kasvavaan eriarvoisuuteen. Siinä nostetaan myös esiin mm. naisiin kohdistuvan väkivallan laajuus Suomessa ja Talvivaaran ympäristökriisi.

Monelle tulee varmasti selväksi mun omien poliittisten kantojeni suunta. Teoksen näkökulma on selkeän vasemmistolainen ja feministinen. Mitään tiettyä kohderyhmää en ole teokselle kuitenkaan ajatellut. Toivon, että kunto-ohjelman voisivat kokea myös ihmiset, joita sen sanoma tai teemat eivät välttämättä kiinnosta tai miellytä, sanoo kuvataiteilija Martta Tuomaala.

 

Vasemmistolainen ja feministi

Martta Tuomaala (s. 1983, Lieto) on laaja-alainen, Helsingissä työskentelevä taiteilija, joka valmistui taiteen maisteriksi Aalto-yliopiston kuvataiteen koulutusohjelmasta vuonna 2014. Tuomaala on keskittynyt erityisesti liikkuvan kuvan eri muotoihin. Yhteisölliset ja osallistavat piirteet sekä taisteleva tutkimus ovat myös läsnä hänen taiteellisessa työskentelyssään. Tuomaalan teoksissa toistuvat erilaisten yksilöiden ja yhteisöjen kamppailut sekä työelämän murrosta ja vallan väärinkäyttöä käsittelevät teemat. Tuomaala on työskennellyt erilaisissa matalapalkka-alojen tehtävissä vuosien ajan ja nämä kokemukset ovat vaikuttaneet hänen teostensa aiheisiin, joissa korostuvat erityisesti työntekijöiden oikeudet.

Tuomaala toimii myös aktiivisesti taidetyöläisistä koostuvissa verkostoissa sekä vaikuttaa taidealan yhdistyksissä, mm. vasemmistolaisen taiteilijajärjestön Kiila ry:n varapuheenjohtajana sekä AV-Arkin ja Suomen kuvataidejärjestöjen liiton hallituksessa.

Kiila

Kiila on Suomen pitkäikäisin vasemmistolainen, sitoutumaton kirjailijoiden ja taiteilijoiden järjestö. Kiila perustettiin vuonna 1936 vastavoimaksi suomalaiselle ja eurooppalaiselle fasismille, oikeistosensuurille ja yleiselle kulttuurielämän kaventamiselle.

Kiila ry kokoaa yhteen vasemmistolaisia taidekentän toimijoita, kuten kirjailijoita, kriitikoita, tutkijoita, taiteilijoita sekä toimittajia. Kiilaan toiminnassa voi olla mukana edellä mainittujen ammattiryhmien lisäksi muidenkin luovien alojen edustajia äidinkieleen ja kansalaisuuteen katsomatta.

Kiilan puheenjohtaja on runoilija Roxana Crisologo. Kuvataiteilija Martta Tuomaala on varapuheenjohtaja.

Kiilan kotisivut

 

Vastavirta-festivaali Helsingissä 25.-26.8.

Vastavirta-festivaali on erilaisten järjestöjen yhteistyön konsepti. Vastavirta-festivaaleja on järjestetty viimeisen kymmenen vuoden ajan noin joka toinen vuosi. Vastavirta-festivaalin mahdollistaa kolmen organisaation; Demokraattisen sivistysliiton (DSL), Euroopan vasemmiston (EV) ja Suomen kommunistisen puolueen (SKP) yhteistyö. SKP ja DSL maksavat tapahtuman rakenteelliset kulut; vuokrat ja tiedottaminen. EV tekee yhteistyötä SKP:n kanssa.

 

FinnCycling-Soumi-Perkele! Vol. 2

Sunnuntaina 26.8. kello 10-16 huone 23

Vastavirta-festivaali Arbis, Dagmarinkatu 3

Kuvataiteilija Martta Tuomaalan osallistuva videoinstallaatio. Teosta rytmittävät Suomen poliittista ilmapiiriä ja Sipilän hallituksen edesottamuksia käsittelevät rap-kappaleet. Musiikista vastaa räppien osalta aktivistipiireissä tunnettu Terttu Järvelä aka Leppäkerttu ja biiteistä APROX. ja R. Liininen.

 

 

Linkkejä Terttu Järvelän kappaleisiin, jotka soivat kuvataiteilija Martta Tuomaalan teoksessa:

Sotkamon saatana

Poliittinen lakko

Kuus minuuttii

VASTAVIRTAA SOMESSA

Vastavirta-festivaalin kotisivu

Vastavirta-festivaalin FB-kotisivu

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista