Etusivu >> Artikkelit >> Punajohtajat Lahdessa yhteisellä lavalla

Punajohtajat Lahdessa yhteisellä lavalla

30.04.2018 - 12:45
(updated: 01.05.2018 - 14:45)

 

Punaiset liput

Maksalaatikko – tarjouksessa 59 senttiä,

kevyt maito – tarjouksessa 75 senttiä,

ruisleipä – eilistä 2 euroa.

Tämä on monelle meistä arkinen rutiini. Seuraamme kauppojen punaisia lippuja. Viimeisen päivän tuotteita. Alennettuja hintoja omaan ruokapöytään.

 

Toverit,

Työläiset,

Joukkovoimaiset radikaalit,

Hyvää kansainvälistä työläisten mielenosoituspäivää!

 

Jos kalatiskissä heiluvat punaliput, tarkoittaa se kalaruokaa.

Mitä se sitten tarkoittaa, kun tänään kaduilla liehuvat punaliput?

Demarien, vassareiden ja meidän kommarien liput liehuvat tänään työväenliikkeen ja ammattiyhdistysliikkeen yhteisissä tilaisuuksissa.

Hyvät toverit

Se tarkoittaa joukkovoimaa, yhteisrintaman rakentamista ja politiikan suunnan muuttamista.

Meidän kaikkien puolueiden punaliput tarkoittavat vaatimusta irtaantua porvareista, irtaantua kokoomuksen johdolla tehtävästä työläisten perusturvaa romuttavasta hallituspolitiikasta ja proletaarista selvää irtaantumista uusliberalismin leikkauspolitiikasta ja militarismista.

Rauha

Tuloerot ovat porvarien leikkauspolitiikan seurauksena kärjistyneet. Työläisen perusvaatimukset ovat lähes samat kuin sata vuotta sitten ennen luokkasotaa. Tänään punalippujen on liehuttava myös rauhan lippuina. Tarvitaan rauhan politiikkaa, joka pitää Suomen irti Natosta, kansainvälisistä sotaharjoituksista ja sodista. Tänään rauhan vaatimus konkretisoituu vaatimukseen irtaantua Sipilän hallituksen suunnitelmista ostaa Suomeen uusia sota-aseista yli 20 miljardilla eurolla.

Miksi yksikään eduskuntapuolue ei ole irtisanoutunut tästä uusien aseiden hankinnasta? Poikkeaminen poliittisen porvarieliitin militarismista on ilmeisen selvä kynnyskysymys seuraavaan hallitukseen osallistumisesta. Miksi rauhankulttuurin ja rauhanpolitiikan rakentaminen alistetaan nyt kakkoseksi?

Olkoon sitten ulkoparlamentaarista huutelua, mutta aikana, jolloin työttömien perusturvasta ja lähipalveluista leikataan, on räikeästi väärää toimintaa ja huonoa politiikkaa ostaa uusia aseita.

Me suomalaiset tarvitsemme paremmat rahat terveys- ja sosiaalipalveluihin, koulutukseen ja kaikkien kansalaisten perusturvaan. Emme tarvitse uusia pommikoneita, sotalaivoja ja sotakoneita.

Tarvitsemme myös sellaisen vasemmiston, joka on selkeästi rauhan puolella militarismia ja sotaa vastaan.

Työläisten vaatimukset rauhasta, työstä ja perusturvasta ovat se minimi, josta yhteiskuntarauhan rakentaminen lähtee. Rauhan vaatiminen on aina radikaali vaatimus.

Suomen Rauhanpuolustajien pääsihteeri (1949–1975), SKDL:n kansanedustaja (1970–1979) ja Naisten kansainvälisen demokraattisen liiton pääsihteeri (1978–1987) Mirjam Vire-Tuominen on tehnyt 1973 eduskunnassa aloitteen rauhan laista, jolla sotaan ryhtymisestä tehtäisi laitonta. Ehdotan, että rauhan lakialoite otetaan uudestaan aktiiviseen valmisteluun. Nyt on hyvä aika rauhantyölle.

Työläisten oikeudet

Sipilän hallituksen leikkauspolitiikka on sukua viidakon laille ja poikkeustilojen politiikalle. Me olemme viime vuosina joutuneet konkreettisesti todistamaan, miten uusliberalismi leikkaa perusturvasta ja lähipalveluista sekä polkee työläisten oikeuksia.

Kansalaisten osallistumista on leikattu muun muassa ennestään olemattomia rauhanjärjestöjen rahoja leikkaamalla. Patriarkaatti komentaa vähemmistöjä hiljaisiksi ja naisia miesvaltaisia aloja vähempipalkkaisiin töihin ja kotiin hellan äärelle palkattomiin hommiin.

Imperialistiset sodat, ilmastonmuutos ja nälänhätä ajavat ihmiset kodeistaan pakolaisuuteen ja Eurooppaan. Samaan aikaan ihan kuin kutsusta rasismi ja fasismi nostavat päätään. Kilpailuyhteiskunnan kelkasta pudonneet ja syrjäytetyt nuoret miehet kulkevat Suomen leijonat kaulassa, kiroavat vieraat ja erinäköiset kohtalotoverinsa ja tuntevat uutta ja vanhaa vaarallista kansallistunnetta.

 

Oikeutettu taistelu

Eurooppalainen työntekijäkeskusjärjestö EAY, jonka jäseniä SAK, STTK ja AKAVA ovat, on tutkinut työläisten palkkakehitystä. Eurooppalaiset tulokset ovat työväenluokan perspektiivistä palkkataisteluun kannustavia.

Meillä työläisillä on täysi oikeus vaatia palkankorotuksia. On yleisesti tunnustettu talouden logiikka, että palkkataso seuraisi tuottavuuden kasvua. EU:ssa, meillä tänään ei tämä logiikka toimi.

Me työläiset olemme saaneet uusliberalistisen kylmän rätin silmillemme. Palkat ovat tutkimuksen mukaan Suomessa olleet jäätyneet ja painuneet jopa miinukselle. Ei niin paljon kuin yhdeksässä muussa eurooppalaisessa maassa, mutta duunarin palkkapussi on kylmettynyt.

EAY:n tutkimus paljastaa, että vaatimus palkkojen korottamisesta on oikeutettu. Tuottavuus EU:ssa on kasvanut viimeisen kuudentoista vuoden aikana sitä vauhtia, että palkkoja olisi pitänyt voida korottaa jopa neljä kertaa suuremmaksi kuin mitä nyt olemme onnistuneet.

Aktiivimalli on täydellinen esimerkki tämän päivän raakuuksista hyvinvointiyhteiskuntaa ja työttömiä vastaan. Poliittinen eliitti luo pelon ilmapiiriä ja muokkaa rakenteita, joissa me itse emme voi vaikuttaa siihen, leikataanko työttömyysturvaa. Meitä syyllistetään ja marginalisoidaan. Työttömistä tehdään osattomia. Rikkaat rikastuvat ja köyhät köyhtyvät ei ole mikään slogan- se on suomalainen fakta. Yhteiskuntaluokat nousevat esiin ja vastakkainasettelu kärjistyy.

Sipilän hallituksen budjettiesitys ja leikkauspolitiikka kokonaisuudessaan on johtanut lakkokevääseen ja johtaa varmasti uusiin lakkoihin viimeistään siinä vaiheessa, jos ja kun hallitus aikoo muuttaa työsopimuslakia irtisanomisen helpottamiseksi alle 20 hengen yrityksissä.

Työtaistelua, palkankorotuksia ja työläisten, työttömien, eläkeläisten ja opiskelijoiden oikeuksien parantamista tässä tilanteessa tarvitaankin.

 

Liput korkealle!

Jos marketin alehyllyssä on härkistä ja punajuuripyöryköitä, tarkoittaa se vegaanista iltaa.

Mitä se tarkoittaa, kun tänään kaduilla liehuvat punaliput ja punajohtajat puhuvat samalta lavalta?

Toverit,

Se tarkoittaa, että periksi ei anneta. Rahan diktatuurille ja kapitalistien ahneudelle ei vaan voi alistua. Riistoa ja sortoa ei voi hyväksyä.

Yhteistyöhön

Yhteisrintamaan

ja

Voittoon asti aina!

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista