Etusivu >> Artikkelit >> Ydinaseeton Arktis

Ydinaseeton Arktis

03.09.2018 - 11:30
(updated: 03.09.2018 - 15:32)
  • Kalottikokous, Norja, Tromssa, Kaarina Pistokoski-Tikkala, Tapio Siirilä, Kerstin Tuomala, Raija Siirilä, JP (Juha-Pekka) Väisänen
Kuvassa vasemmalta SKP:n Lapin piirin puheenjohtaja Kaarina Pistokoski-Tikkala, piirisihteeri Tapio Siirilä, Raija Siirilä, SKP:n puheenjohtaja JP (Juha-Pekka) Väisänen ja Kerstin Tuomala Tromssassa Kalottikokouksessa 1.-2.9.2018.

Tromsø resolution for Peace and against Trident Juncture

 

Venäjän, Norjan, Suomen ja Tanskan kommunististen puolueiden edustajat olivat koolla perinteisessä puolueiden pohjoisten piirijärjestöjen kalottikokouksessa Norjassa Tromssassa 1. ja 2. syyskuuta 2018. 

 

Suomen kommunistisen puolueen (SKP) valtuuskuntaan kuuluivat SKP:n Lapin piirin puheenjohtaja Kaarina Pistokoski-Tikkala, Raija Siirilä, Kerstin Tuomala ja SKP:n Lapin piirisihteeri Tapio Siirilä. SKP:n puheenjohtaja JP (Juha-Pekka) Väisänen osallistui kokoukseen kutsuttuna. 

 

  • - Kalottikokous on perinteinen ja tarpeellinen tapahtuma. Rauhantyö yhdistää meitä pohjoisia tovereita. Rauhanliikkeen vahvistaminen onkin meidän yksi tärkeimmistä tehtävistä. On löydettävä asioita, jotka saavat ihmiset käytännön toimiin rauhan puolesta, militarismia ja kasvavia asemäärärahoja vastaan. Yksi sellainen on toiminta, jonka jokainen varmaan ymmärtää ja voisi ottaa omakseen on kansainvälisisä sotaharjoituksia vastaan järjestettävät tapahtuvat, joita Kalottikokouksen julkilausumassa asetuttiin tukemaan, sanoo Suomen kommunistisen puolueen Lapin piirin puheenjohtaja Kaarina Pistokoski-Tikkala. 

 

 

Kalottikokouksen 2018 julkilausuma 

 

Venäjän, Norjan, Suomen ja Tanskan kommunististen puolueiden edustajat olivat koolla perinteisessä kalottikonferenssissaan Norjassa Tromssassa 1. ja 2. syyskuuta 2018. 

 

Konferenssi toteaa, että Naton aktivoituminen pohjoisessa uhkaa arktisen alueen rauhaa ja turvallisuutta. Yksi ajankohtainen esimerkki on loka- ja marraskuussa toteutettava Naton suuri Trident Juncture sotaharjoitus. Harjoitus toteutetaan pääasiassa Norjassa, mutta harjoituksessa käytetään myös Ruotsin ja Suomen ilmatilaa ja maa-alueita. Harjoitukseen osallistuu kolmekymmentä maata ja yli 40 000 sotilasta sekä suuri määrä sotalaivoja ja lentokoneita. Tuemme Tanskaan, Norjaan, Ruotsiin ja Suomeen valmisteilla olevia harjoitusta vastustavia mielenosoituksia. 

 

Konferenssi vaatii, että Norjan ja Tanskan on erottava Natosta ja että Ruotsin ja Suomen on peruttava sopimuksensa Naton kanssa. Koko arktisesta alueesta on tehtävä ydinaseeton vyöhyke ja loppujen lopuksi alueelta on poistettava kaikki aseet. 

 

Vastakkainasettelun sijasta vaadimme arktisen alueen maiden rauhanomaista ja kaikille osapuolille edullista yhteistyötä. Tämä tarkoittaa mm. Venäjään kohdistettujen pakotteiden poistamista. 

 

Erityisesti idän ja lännen välisissä poliittisissa keskusteluissa on tarpeellista toimia vastapuolen mustamaalaamista, kaavamaisia yleistyksiä ja historian vääristelyjä vastaan.  

 

Tuemme konferenssissa alulle pantua projektia “kansojen diplomatia – välttämätön rauhalle”. Tämä tarkoittaa tavallisten kansalaisten ja heidän järjestöjensä yhteistyötä rauhanomaisen rinnakkainolon vahvistamiseksi. 

 

Norjan kommunistinen puolue 

Suomen kommunistinen puolue 

Kommunistinen työväenpuolue – rauhan ja sosialismin puolesta (Suomi) 

Tanskan kommunistinen puolue 

Venäjän federaation kommunistinen puolue 

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista