Home >> 2016 19 10 >> Itämerelle rauhaa ja yhteistyötä asevarustelun sijaan

Itämerelle rauhaa ja yhteistyötä asevarustelun sijaan

20.10.2016 - 16:15
(updated: 21.10.2016 - 16:36)
  • Rauhaa

Suomen kommunistinen puolue (SKP) tyrmää Euroopan komission puheenjohtajan Jean-Claude Junkerin puheet ja suunnitelmat Euroopan Unionin (EU) yhteisestä armeijasta ja puolustusmäärärahoista. Venäjän näkeminen uhkana, jota varten EU tarvitsee oman armeijan, on globaalisti vaarallista ja Suomelle erittäin haitallista. 

Yhdysvaltojen sotalaivojen ja lentokoneiden jatkuva läsnäolo Itämerellä sekä päätös siirtää pysyviä sotilasjoukkoja Baltiaan on kiristänyt sotilaallista jännitystä Suomen lähialueilla Venäjän osallistuminen Yhdysvaltojen ja eräiden sen liittolaisten kanssa konflikteihin niin Ukrainassa kuin Syyriassa ei irrota eurooppalaista puolustuspolitiikkaa globaalista keskustelusta. SKP pitää Junckerin esittämää sotilaallista ratkaisua huonona ja mahdottomana eurooppalaiseksi puolustuspolitiikaksi. 

Aloite EU:n yhteisestä armeijasta, EU-suunnitelma yhteisestä eurooppalaisesta puolustusohjelmasta (European Defence Action Plan) ja sotilasbudjetista sekä Suomen poliittisen eliitin uudet kahdenväliset puolustuspoliittiset sopimukset Ison Britannian ja viimeksi Yhdysvaltojen kanssa kertovat EU:n ja Suomen militarisoitumisesta. 

Puolustusyhteistyöksi naamioitu ja uhkakuvin perusteltu Ahvenanmaan demilitarisoinnin kyseenalaistaminen on vakava uhka Itämeren alueen rauhalle.  SKP tuomitsee kansainvälistä sopimusta loukkaavan demilitarisoinnin purkuehdotuksen, joka tähtää asevarustelun ja Naton vaikutusvallan lisäämiseen Itämerellä.


Tänään Euroopan Unioni ja suomalainen poliittinen eliitti hakevat yhteistyön ja rauhan sijaan vihollisia ja vastakkainasettelua. Käytännössä tämä tarkoittaa kasvavia sotilasmenoja ja loputtomia leikkauksia työmiehen ja työnaisen perusturvaan, supistuksia kaikkien kansalaisten palveluihin ja tulonsiirtoja omaistavalle luokalle ja yksityiselle sektorille.

Yhteisen EU-armeijan ja puolustusbudjetin – sodanlietsonnan- sijaan tarvitaan toisenlaista tulevaisuuden näkymää ja rauhantöitä. SKP on osa kansainvälistä luokkataistelua työläisten oikeuksien ja rauhan puolesta.  Teemme työtä globaalin turvallisuuden ja rauhan puolesta yhteistyössä suomalaisen ja kansainvälisen rauhanliikkeen, Euroopan vasemmiston ja maailman kommunististen ja työväenpuolueiden kanssa. 

Turvallisuutta ei rakenneta aseilla eikä sotilasliitoilla. Turvallisuus on laaja-alaista yhteistyötä ja inhimillistä turvallisuutta, joka perustuu jokaisen ihmisen ja kaikkien kansojen oikeuksien turvaamiseen.

SKP esittää Sipilän hallituksen hyväksymien uusien asehankintojen perumista. Uusien hävittäjien, laivojen ja maakaluston, sijasta rahaa on ohjattava työllisyyteen, ihmisten hyvinvointiin, ympäristönsuojeluun ja kehitysyhteistyöhön.

SKP vetoaa kaikkiin edistyksellisiin ja rauhaa rakastaviin demokraattisiin voimiin ja Suomen hallitukseen, että eurooppalainen vaihtoehto tarkoittaisi uuden EU-armeijan sijaan vahvempaa resursointia rauhankulttuurin ja että aseiden sijaan erilaiset kansalaisyhteiskunnan toimijat ja poliittinen pluralismi voivat vaikuttaa yhteiseen kehitykseen, turvallisuuteen ja rauhan rakentamiseen.

SKP:n ehdoton vaatimus on, että Ahvenanmaan asema kansainvälisesti tunnustettuna demilitarisoituna alueena säilyy. Nykyisessä tilanteessa kaikkien Itämeren valtioiden on sitouduttava Ahvenanmaan aseman tunnustamiseen ja vahvistamiseen, sekä haettava ratkaisuja ja sopimuksia joilla kaikkinainen sotilaallinen kapasiteetti Itämeren alueella laskee oleellisesti nykyistä alemmalle tasolle. Asevarustelun sijaan voimavarat on suunnattava rauhantyöhön ja demokratian kehittämiseen.  

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista