Home >> Artikkelit >> EU-vaihtoehtofoorumi Kööpenhaminassa 19.-21.11.2016

EU-vaihtoehtofoorumi Kööpenhaminassa 19.-21.11.2016

16.11.2016 - 14:00
(updated: 16.11.2016 - 14:33)

Kapitalismin eurooppalaiset rakenteet, Euroopan Unioni (EU) ja euron kriisi ovat jo pitkään olleet SKP:n, Euroopan vasemmiston ja maailman kommunistien keskustelussa ja analyysissa.  19.–20. marraskuuta Kööpenhaminassa Ruotsin ja Tanskan vasemmistopuolueiden järjestämä vaihtoehtofoorumi "Eurooppalainen B-suunnitelma"  jatkaa Euroopan vasemmiston vaihtoehtofoorumien (Forum Européen des Alternatives) sarjaa ja kokoaa nyt laajemmin kuin koskaan kapitalismin ja EU:n vastaisia ja kriittisiä aloitteita samaan pöytään.

Suunnitelma B:stä tunnettu Ranskan vasemmistopuolueen europarlamentaarikko Jean Luc Mélenchon, Kreikan entinen talousministeri, silloin vasemmistopuolueen Yannis Varufakis ja Diem25 aloite sekä yleisvasemmistolainen Lexit-aloite ovat mukana Kööpenhaminan vaihtoehtofoorumissa.

Eurooppalainen laaja vasemmisto hakee nyt toden teolla vaihtoehtoa Kapitalismille, Euroopan unionille ja ennen kaikkea Euroopan talous- ja rahaliitto Emulle ja eurolle.

- Syrizan kamppailu on tuonut esiin ne vasemmistolaisen politiikan tekemisen rajat, joita millä tahansa EU-euro-maalla näiden kapitalististen sopimusten puitteissa on, sanoo  foorumiin osallistuva SKP:n  keskuskomitean jäsen ja Tiedonantaja lehden päätoimittaja Marko Korvela.

Korvelan mukaansa viimeistään nyt on käynyt selväksi EU:n ja Emun todellinen luonne finanssikapitalismin ja pääoman kasautumisen rakenteina.

– Suomalaisille kommunisteille ja EU-kriittisille voimille tämä ei tullut yllätyksenä. Meillähän esimerkiksi Vaihtoehto EU:lle -liike nosti jo Suomen Emu-jäseneksi liittämisen yhteydessä esille lukuisia epäilyksiä siitä, mihin talous- ja rahaunioni johtaa, toteaa Korvala.

Suomesta ehkä tunnetuin vasemmistolainen puhuja vaihtoehtofoorumissa on Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson.

Joulukuun ensimmäisestä Tiedonantajan numerosta voi lukea lisää Kööpenhaminan vaihtoehtofoorumista

Klikkaa tästä foorumin verkkosivuille            

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista