Home >> Artikkelit >> Maailman kommunistiset ja työväenpuolueet koolla Turkin Izmirissä

Maailman kommunistiset ja työväenpuolueet koolla Turkin Izmirissä

21.10.2023 - 09:15
  • Maailman kommunististen ja työväenpuolueiden kokouksen logo.

68 puoluetta kaikkialta maailmasta on kokoontunut tänä viikonloppuna keskustelemaan maailman kommunistisen liikkeen ajankohtaisesta tilanteesta. Turkin Izmirissä ollut kokous käynnistyi 20.10. järjestäjän toimivan Turkin kommunistisen puolueen pääsihteeri Kemal Okuyan puheenvuorolla.

- Aivan ensimmäiseksi haluan tervehtiä Palestiinan kansan oikeutettua taistelua ja korostaa, että me täällä vaadimme välitöntä loppua Israelin Palestiinan miehitykselle ja aggressiolle, Okuyan tiivisti kokouksen yhteisen kannan.

Tästä hän siirtyi käsittelemään poliittisen Islamin ongelmaa, joka liittyy vahvasti myös Hamasin toimintaan ja historiaan.

- Taistelu poliittista Islamia vastaan on täysin luokkakysymys. Siitä on tullut hallitsevan luokan keino ei vain hyökkäyksiä varten vaan myös ihmisten jakamiseen ja kontrolloimiseen. Tällä hallitseva luokka samalla saavuttaa myös paremman aseman imperialistisen systeemin sisällä.

Turkin kommunistinen puolue näkeekin erittäin tärkeänä sen, että myös islamilaisissa maissa nostetaan täysin sekulaari valtio tärkeäksi ja keskeiseksi taistelukysymykseksi.

Rauhaa, sirppejä ja vasaroita

Kokouksessa Suomen kommunistista puoluetta edustava pääsihteeri Tiina Sandberg nosti omassa puheenvuorossaan esille kaksi teemaa, jotka olivat rauhan edistäminen kommunistien omalla toiminalla ja aloitteilla sekä Suomen hallituksen päästös selvittää mahdollisuudet kommunististen tunnusten kieltämiseen silloin kun niitä käytetään aatteen levittämiseen.

Etenkin jälkimmäinen kysymys herätti monen osallistujan mielenkiinnon ja useampi puolue ilmaisi valmiutensa tukea SKP:tä, mikäli hallituksen kirjaus uhkaisi toteutua.

Laajempi kuvaus kokouksen annista julkaistaan marraskuun Tiedonantajassa. Kokous jatkuu sunnuntaihin asti ja kaikki sen aikana käytettävät puheenvuorot on mahdollista lukea kokonaisuudessaan Solidnetin sivustolta osoitteessa: www.solidnet.org

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista