Home >> Artikkelit >> Antirasistinen asenne koko yhteiskunnan arvoksi  

Antirasistinen asenne koko yhteiskunnan arvoksi  

05.07.2020 - 12:30
(updated: 05.07.2020 - 12:30)
  • JIri Mäntysalo on Kommunistinuorten puheenjohtaja

Kommunistinuorten puheenjohtajan Jiri Mäntysalon puhe 4.7.2020 Porissa Black Lives Matter - mielenosoituksessa

 

Meillä on käynnissä hyvä ja tärkeä mielenosoitus, joka on solidaarisuuden ja myötätunnon osoitus heille, jotka kokevat rasismia ja joutuvat pelkäämään oman tulevaisuutensa suhteen jonkin henkilökohtaisen ominaisuuden takia sekä heille, jotka nyt ympäri maailmaa osoittavat meidän tavoin mieltä ja vaativat muutosta.  

Samalla meidän täytyy myös tiedostaa rasismin ja syrjintä Suomessa sekä rakentaa meidän yhteiskunta paremmalle pohjalle. Me tiedämme, että Black Lives Matter –liike on tarpeen.  

Yhdysvalloissa lait ja koko maan systeemi on rakennettu pohjautumaan valkoiseen ylivaltaan eikä maan nykyinen johto aio tehdä yhtikäs mitään asian parantamiseksi. Yhdysvallat tunnetaan myös siitä, että maassa olevilta vähemmistöiltä riistetään jatkuvasti heidän ihmisoikeuksiaan. Siksi onkin syytä todeta, että yhteiskunnan kehityksen tilaa mitataan sillä, miten se kohtelee vähemmistöjään.  

Niin kauan, kun ihmiset joutuvat pelkäämään ja rajoittamaan itseään tai kärsivät asiattomasta kohtelusta ihonvärin, etnisen taustan, sukupuolen, seksuaalisuuden tai sairauden takia, niin joukkoliikkeiden tulee toimia yhdessä vaatien yhdenvertaisuuden ja ihmisoikeuksien toteutumista sekä ohjaamalla suuntaa irti sortavista rakenteista. Nämä sortavat rakenteet näkyvät esimerkiksi viranomaisten asenteissa ja käytöksessä. Tätä tapahtuu eri puolilla maailmaa ja tarve asenteiden muuttamiseen on yhteinen.  

Hyvät kanssa-aktivistit  

Me varmasti tiedämme ja tiedostamme, että Porissakin on rasismia. Kaupungissamme toimii ikävä kyllä myös rasistisia järjestöjä ja jopa kaupunginvaltuustossa ja muissa elimissä istuu ihmisiä, jotka symppaavat yhä avoimemmin rasistisia ulostuloja.  

Porin tulee kaupunkina julistaa, että selvänä tavoitteena on tehdä kotipaikkamme rasismista ja syrjinnästä vapaaksi kaupungiksi sekä toimia tämän tavoitteen saavuttamiseksi.  

Kysymys rasismista ja antirasismista on hyvin selvä. Samoin kuin kysymys fasismista ja antifasismista. Jos et hyväksy ihonväriin tai etnisyyteen liittyvää syrjintää missään olosuhteissa, niin olet antirasisti. Se on täysin oikein ja niin kuuluu ollakin. Rasismin ja antirasismin suhteen on kysymys väärästä ja oikeasta, ja tämä antirasistinen asenne, sanoma ja tapa toimia tulee nostaa yhdeksi keskeisimmäksi arvoksi koko yhteiskunnassa.  

Puututaan rasismiin, kun sitä huomaamme, siivotaan ne natsitarrat sähkökaapeista ja bussipysäkeiltä, tehdään rasismin vastaista työtä järjestöissä, kampanjoidaan, osoitetaan mieltä, tehdään vetoomuksia. Keinoja on monia.  

Sortava systeemi alas ja parempaa tilalle! 

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista