Etusivu >> Artikkelit >> CETA-sopimus hylättävä

CETA-sopimus hylättävä

09.05.2018 - 12:00
(updated: 09.05.2018 - 12:41)

Suomen eduskunta käsittelee EU:n ja Kanadan välistä CETA-vapaakauppasopimusta. Sopimukseen sisältyy suurin toimivallan siirto sitten EU- ja EMU-jäsenyyden. CETA-vapaakauppasopimus palvelee käytännössä ylikansallisen suurpääoman etuja. 

Sopimusta puolustellaan väittämällä, että se hyödyttää PK-yrityksiä ja synnyttää uusia työpaikkoja ja talouskasvua. Väittämät ovat vailla kunnollisia perusteluja. Vapaakauppasopimuksista tehdyt vaikutusarviot osoittavat, että niiden vaikutukset niin työllisyyteen kuin talouskasvuunkin ovat vähäiset. 

CETA-sopimuksen myötä ylikansalliset sijoittajat voisivat uhata Suomen valtiota miljoonakorvauksilla. Esimerkiksi nyt hallituksen valmistelema Sote-uudistus tarjoaa ylikansallisille terveyspalveluyrityksille mahdollisuuden painostaa valtiota ja vaikuttaa sitä kautta kansalliseen lainsäädäntöön. 

Suomen kommunistinen puolue (SKP) vaatii, että eduskunta hylkää CETA-sopimuksen. Vähintäänkin sopimuksen käsittelyä tulisi lykätä siihen saakka, että Euroopan tuomioistuin selvittää, onko sopimus edes EU-perussopimusten mukainen. Hallitus on jättänyt tekemättä jopa arvion siitä, onko CETA-sopimus perustuslain mukainen. 

Kommunistien mielestä lisää oikeuksia eivät tarvitse sijoittajat ja suurpääoma, vaan työväenluokka ja ympäristö. 

 

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista