Etusivu >> Artikkelit >> Espanjasta voi tulla vasemmiston yhteistyön malli

Espanjasta voi tulla vasemmiston yhteistyön malli

23.05.2017 - 09:15

- Vaikka puolueet eivät olekaan verrattavissa, minusta Pedro Sánchezin voitto on paljon merkittävämpi kuin Kreikan Syrizan nousu aikoinaan. Voi ihan hyvin olla, että pitkästä aikaa Euroopassa nousee esiin yhden sosialistin persoona, jonka vaikutus ulottuu oman maan rajojen yli, sanoo Suomen kommunistisen puolueen varapuheenjohtaja Miguel López.

- Se on selvä, että Euroopan sosiaalidemokraatit ovat olleet identiteettikriisissä jo vuosia. Esimerkiksi Suomessa SDP:n johto on ideologisesti oikeistolaistunut jo kauan ja erkaantunut vasemmiston politiikasta. Sama muualla Euroopassa. Jopa voisin sanoa, että syy radikaalioikeiston nousuun Euroopassa on nimenomaan eurodemarien porvarisoituminen, sanoo López

- On huomattava, että viime syksynä Sánchez pakotettiin eroamaan sosialistipuolueen johdosta, koska puolueen johto koki, että puheenjohtajansa Sánchezin tiukka kieltäytyminen oikeistovähemmistöhallituksen tukemisesta ei ollut Espanjan intressien mukaista, sanoo López

- Pakkoeron jälkeen sosialistit äänestivät tyhjää, joten oikeistolainen Mariano Rajoy pystyi muodostamaan hallituksen", muistuttaa López.

- Olen samaa mieltä Pedro Sánchezin kanssa, että sosialistit eivät missään nimessä olisi voineet antaa tukeaan Rajoyn uudelle hallintokaudelle kahden tärkeän syyn takia: 1) Oikeiston leikkauspolitiikka aiheutti espanjalaisille suurimman humanitaarisen katastrofin demokraattisen Espanjan aikana. 2) En liioittele, jos väitän, että edes Francon diktatuurin aikana ei ollut niin suurta poliittista ja taloudellista mafiaa, kuin jota Rajoy on suurena pomona johtanut. Sellainen määrä rahaa, jonka he ovat ryöstäneet on niin suuri, että sitä on vaikea edes laskea. Tiedämme kuitenkin, että se rahamäärä olisi enemmän kuin tarpeeksi, että Espanjan valtio ei olisi ikinä ajautunut talouskriisiin, listaa López.

Espanjassa sosialistipuolueen jäsenet valitsivat vaaleilla puheenjohtajansa takaisin selvällä erolla "puoluekoneiston" ehdokkaaseen Susana Diaziin. Tulos oli sama kuin kolme vuotta sitten, joten viesti on selvä: espanjalaiset demarit haluavat kunnon vasemmistolaispolitiikkaa.

- Suomalaisen demarijohdon pitäisi myös reagoida nopeasti. Jos he vielä haluavat taistella Suomen työväen, työttömien ja syrjäytettyjen puolesta, paras mitä he voisivat tehdä, on muodostaa laaja vasemmistolaisfoorumi tai alusta, jossa mukana olisivat myös Vasemmistoliitto ja kommunistit. Se on ainoa tapa vapauttaa suomalaiset kansainvälisen äärikapitalismin marioneteista, jotka tällä hetkellä muodostavat Suomen hallituksen, vakuuttaa SKP: varapuheenjohtaja Miguel López.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista