Etusivu >> Artikkelit >> Kaduille kirjoitettu taistelulehti

Kaduille kirjoitettu taistelulehti

18.01.2018 - 11:15
(updated: 18.01.2018 - 11:32)

Suomen kommunistisen puolueen keskuskomitea kokoontuu tulevana viikonloppuna 20.-21.1 Helsingissä kaksipäiväiseen kokoukseen päättämään Tiedonantajan lehtiuudistuksesta, puolueen toiminta- ja taloussuunnitelmasta ja siitä miten kärjistyvää kapitalismia vastaan järjestetään radikaalia joukkotoimintaa.

Parempi paikallisempi poliittisempi

SKP:n keskuskomitealla on ”pöydällä” päätösesitys Tiedonantajan lehtiuudistuksesta. Uudistuksessa muutettaisiin lehden painatus, postitus ja toimitus rakenteita ja muodoltaankin uusi leikattu tabloidi Tiedonantaja – sanomalehti alkaisi vuoden 2018 aikana ilmestyä nykyistä monisivuisempana ja kerran kuukaudessa.

-              Lehtiuudistus tähtää siihen, että puoluetyöhön saadaan entistä parempi, paikallisempi ja poliittisempi työväline ja että myös lehden talous tasapainotetaan kustannusneutraaliksi, sanoo SKP:n puheenjohtaja JP (Juha-Pekka) Väisänen

Edellisessä keskuskomitean kokouksessa (19.11.Turku) haluttiin ottaa asialle aikalisä. SKP:n piirijärjestöt ja keskuskomitean jäsenet ovat voineet kysyä lehtiuudistukseen liittyviä avoimia ja epäselviä kysymyksiä. Kysymyksiä on kerätty toistasataa ja lehden uudistusta valmisteleva ryhmä on niihin vastannut. Lehtiuudistusta on parin viikon välein kokoontunut työstämään lokakuussa perustettu Tiedonantajan kehittämisen kollektiivi. Kaikki piirijärjestöt ja keskuskomitean jäsenet ovat saanet kutsut osallistua kollektiivin toimintaan.

-              Olen keskustellut viime aikoina juurikin lehtiuudistukseen liittyen paljon yksittäisten toverien kanssa ja osallistunut piirikomiteoiden kokouksiin Tiedonantajan uudistuksesta ja jaan sen yleisen huolen, joka on aina kun jotain arvokasta ja fundamenttia kehitetään. Nyt on tekemisen paikka. Nyt ei pärjää uhkakuvia maalaamalla. Nyt on uskallettava ja nyt on tehtävä. Me emme ole lopettamassa lehteä vaan haluamme päivittää työvälinettämme ja viedä sen sinne missä ihmisetkin ovat. Eräässä haastattelussa YLE:llä politiikan tutkija totesi, että meillä kommunisteilla on nostetta kapitalismin vastaisen onnistuneen aloitteellisuutemme takia. Meidän pitäisi itsekin uskoa tämä ja tehdä meidän mediasta lehdestä, nettityöstä ja someaktivismista entistä näkyvämpää kapitalismiin vastaista toimintaa, puhua suoraan sosialismista ja työväenluokan tarpeista ja tavoitteista. Lehti meille kommunisteille on yksi tärkeimmistä työvälineistä tässä taistelussa. Maailmalla ei ole tavatonta, että kommunistien pää-äänenkannattaja ilmestyy kuukausirytmillä. Kuitenkin jokaisella puolueella on oma konkreettinen taistelunsa ja miellä omamme tässä suomalaisessa taistelussa ja tilanteessa, sanoo puheenjohtaja Väisänen

Rakenteita muutettava

Aikalisän aikana, jonka keskuskomitea on Tiedonantajan uudistuksessa ottanut, ei ole tullut kehittämiskollektiivin tietoon sellaisia esityksiä, jotka asettuisivat haastamaan nykyiset kaksi vaihtoehtoa, joiden välillä lehtiuudistusta puntaroidaan.

Valtaosa SKP:n piirijärjestöistä, Spartacus-säätiö, TA-tieto OY:n hallitus ja SKP:n poliittinen toimikunta ovat yksimielisesti päättäneet tukea vaihtoehtoa, jossa Tiedonantajaa kehitetään kuukausittain ilmestyvän kommunistisen taistelevan työvälineen suuntaan niin, että lehden kulu- ja toimitusrakennetta muutetaan kustannusneutraalimpaan suuntaan. Vaihtoehtona tälle on nykymuotoinen ja nykyrakenteinen lehti, jonka talous asettaa puolueelle ja sen yhteistyöjärjestöille valtaisan taloudellisen haasteen eikä sellaisella painotuksella palvele sitä kokonaissuunnitelmaa, jolla parannettaisiin puolueen politiikan saattamista entistä näkyvämmäksi ja tavoittamaan uusia ihmisiä.

-              Meillä on sunnuntaiksi suunniteltu vielä yksi kehittämiskollektiivin kokous. Ehkä siellä tulee esille vielä jotain uutta jota emme ole vielä osanneet yhdessä käsitellä. Olin eilen (17.1.) Tampereen piirikomitean kokouksessa. Tampereen piiri vastustaa lehden ilmestymisaikataulun harventamista. Ymmärrän piriin perusteet ajankotaisemmin politiikkaan iskevän julkaisun tarpeesta. Nyt näyttää kuitenkin siltä, että keskuskomitea voi päättää lehtiuudistuksesta, jossa Suomeen saadaan uusi säännöllisesti ilmestyvä marxilainen julkaisu – kuukausittain ilmestyvä työpaikoille ja kaduille kirjoitettu taistelulehti, joka taustoittaa terävästi ja luokkatietoisesti ajassamme liikkuvia ilmiöitä, kertoo uutiset työpaikoilta, hälyttää vastarintaan, antaa äänen joukkoliikkeille, jotka pistävät hanttiin niille ”herroille ja gorilloille”, tuo politiikan pinnan alta esille analyysin ja arvion, joka kiinnostaa työmiestä, työnaista ja työtöntä. Viikonloppuna tehdään päätös, joka iskee kipinää, jota me poliittiseen työhömme tarvitsemme, sanoo puheenjohtaja JP (Juha-Pekka)Väisänen.

 

SKP:n keskuskomitean kokous lauantaina ja sunnuntaina 20.-21.1.

Pakilan työväentalo, Lepolantie 19, 00660 Helsinki

Ovet auki ennen kokouksia jo kello 9:00

Keskuskomitean kokous lauantaina 20.1. kokous klo 10.15 - 17.15

Tiedonantajan kehittämiskollektiivi kokous sunnuntaina 21.1. klo 10 - 11. Kokous on kaikille keskuskomitean kokoukseen osallistuville avoin ja se viimeistelee päätösesityksen.

Keskuskomitean kokous sunnuntaina 21.1. klo 11 - 14.30

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista