Home >> Artikkelit >> Onko sinulla vielä varaa asua? 

Onko sinulla vielä varaa asua? 

15.06.2023 - 12:00
(updated: 15.06.2023 - 12:22)
  • SKP:n poliittinen toimikunta seisoo Tampereella Asuntotorin edessä.

Asumisen hinta on noussut kovaa vauhtia asumismuotoon katsomatta. Tähän asti isot vuokrankorotukset ovat antaneet odottaa itseään, sillä korona-aikana vuokramarkkinoille siirtyneet lyhytaikaisessa majoituskäytössä olleet asunnot, voimakas rakentaminen ja lisääntynyt etätyöskentely saivat aikaan lievää ylitarjontaa vuokramarkkinoilla. Vuokrankorotusten aloittaminen olisi tässä tilanteessa voinut johtaa vuokralaisten pakenemiseen edullisempiin asuntoihin.  
 
Suomen perustuslain 19 § asettaa asumisen valtiovallan suojelukseen: ”Julkisen vallan tehtävänä on edistää jokaisen oikeutta asuntoon ja tukea asumisen omatoimista järjestämistä.” Nyt jos koskaan tämä lause vaatii toimia. 

Suomen suurin vuokranantaja HEKA (Helsingin kaupungin asunnot oy) avasi pelin ilmoittamalla toukokuussa yli kymmenen prosentin korotuksista vuodelle 2024. Myös muut isot vuokranantajat ovat kertoneet, että niillä on paineita korottaa vuokria. Sama koskee myös asumisoikeusasuntoja. 

Omistusasunnossa asuvien kohdalla kustannusten nousu iskee niihin, joilla on isoja lainoja asunnon hankinnasta tai remonteista. Näiden korkokulut ovat kasvaneet nopeaan tahtiin. Myös huoltokustannukset ovat nousseet, eikä viime talvena kiristynyt tilanne sähkön ja lämmön osalta ole helpottanut tilannetta. 
 
Kun ihmisten rahat kuluvat asumiseen, merkitsee se sitä, että heidän on vähennettävä vastaavasti muusta kulutuksestaan. Tämä taas iskee kovaa etenkin pieniin yrityksiin. Asumisen hinta on siten merkittävä osa siinä pelissä, jossa ratkeaa myös talouden laajempi suunta.  

Tässä tilanteessa kuntien ja kaupunkien tulisi tehdä poliittisia päätöksiä, joilla ne vähentäisivät painetta asumisen hinnan nousulle. Ne voivat keventää tontinvuokria, tukea omia taloyhtiöitään erilaisin tavoin ja pyrkiä siten tukemaan yksityistä kulutusta ja sitä kautta kaikkinaista taloudellista aktiivisuutta alueellaan. 
 
Suomen kommunistinen puolue on pitkään ajanut vuokrakattoa, joka toteutettaisiin vuokrasääntelyllä. Olemme myös esittäneet kunnallisten voittoa tavoittelemattomien rakennusliikkeiden perustamista tuottamaan edullisia vuokra-, asumisoikeus-, ja omistuskoteja ihmisille. Nämä olisivat myös parempi, vaikuttavampia ja oikeudenmukaisempia tapoja puuttua asumistukien nousuun kuin Orpon hallituksineen esittämä asumistuen leikkaus.
 
Asuntojen tulee myös olla ensisijaisesi koteja, ei sijoituskohteita. Esimerkiksi Tampereella Kruunuasunnot on myynyt kiinteistöjään kansainväliselle pörssiyhtiölle. Tämä vaikuttaa suoraan 239 ihmisen vuokrasuhteisiin. Jatkossa päätökset talojen hallinnoinnista, vuokratasosta ja tuotto-odotuksista tehdään sijoittajien etu edellä ja hyvin kaukana asukkaiden arjesta.  
 
Kansainvälisten omistajien osuudet vuokra-asuntomarkkinoilla tulevat kasvamaan ja se voi jättää asukkaat pahaan pulaan. Tällainen tilanne pääsi syntymään Hangossa, jossa vuokratalot omistaneet venäläiset Rotenbergit jättivät kauppasaarron takia kiinteistöjen kulut maksamatta ja asukkaat jäivät siksi välillä ilman vettä ja sähköä. Lopulta Hangon kaupunki otti talot haltuun ja asukkaiden tilanne saatiin turvattua.  

Tähänkin muutokseen pitää varautua hyvissä ajoin ja huomioida se lainsäädännössä asukkaiden asumisturvan takaamiseksi kaikissa tilanteissa. Näiden lisäksi on luotava valmiit menettelyt tilanteille, joissa kansainvälinen toimija syystä tai toisesta laiminlyö velvollisuutensa aiheuttaen vahinkoa vuokralaisilleen. Asuminen on perusoikeus, joka on taattava jokaiselle. 


SKP:n poliittinen toimikunta
 

 

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista + Kannanotot