Etusivu >> Artikkelit >> SKP tarttuu Bilbao Forumissa ilmastonmuutoksen ja siirtolaisuuden juurisyihin

SKP tarttuu Bilbao Forumissa ilmastonmuutoksen ja siirtolaisuuden juurisyihin

08.11.2018 - 11:45
(updated: 08.11.2018 - 12:00)
  • Bilbao European Foorum, Bilbao Foorumi, Vasemmistolaisten, vihreiden ja edistyksellisten Bilbao Foorumi

Vasemmistolaisten, vihreiden ja edistyksellisten toinen foorumi järjestetään 9.-11. Baskimaassa Bilbaossa. Foorumin tavoite on jatkaa vuosi sitten Ranskan Marseillessa järjestetyn ensimmäisen eurooppalaisen foorumin hengessä ja luoda uusia liittolaisuuksia oikeistovoimia vastaan sekä vahvistaa edistyksellisten poliittisten voimien yhtenäisyyttä taistelussa uusliberaalia politiikkaa vastaan. 

Bilboan Foorumiin odotetaan ennakkoilmoittautumisten perusteella yli 400 osallistujaa yli 120 puolueesta, joukkojärjestöstä, ay-liikkeestä ja kansalaisjärjestöistä. Maahanmuutto, muutokset sosiaali- ja ympäristöasioissa, oikeistovoimien vasta-aloitteet ja feministinen toiminta ovat näyttävästi Bilbao Foorumin keskustelun aiheina ja aloitteina.

Bilbao Foorumiin osallistuu merkittäviä poliittisia johtajia kuten esim. David Adler (DIEM 25, Kreikka), Alberto Garzón (Espanjan vasemmisto), Gregor Gysi (Euroopan vasemmiston puheenjohtaja), Benoît Hamon ( Génération.s:n perustaja, Ranska), Pierre Laurent (Euroopan vasemmiston varapuheenjohtaja, Ranskan kommunistinen puolue), Aurélie Maréchal (Green European Foundation), Ernest Urtasun (MEP Vihreät /EFA, Espanja), Julie Ward (MEP, Labour Party, Iso Britannia) Marilisa Xenogiannakopoulou (Ministeri, Kreikka), Gabi Zimmer (MEP, Sakasna vasemmistopuolue, GUE/NGL ryhmän puheenjohtaja, Saksa) 

Demokraattisen sivistysliiton edustajana kokoukseen osallistuu liittotoimikunnan jäsen Toni Kallinen. Suomen kommunistisen puolueen puheenjohtaja JP (Juha-Pekka) Väisänen ja pääsihteeri Tiina Sandberg puhuvat Bilbaossa.  

Oikeistopolitiikka aiheutti ilmastonmuutoksen 

SKP:n pääsihteeri Tiina Sandberg alustaa Bilbao Foorumissa keskustelua Euroopan ilmastopolitiikasta. Ilmastonmuutos on jo tällä hetkellä vakavin ihmiskuntaa uhkaava kriisi. SKP:n tavoitteena on maailma, jossa voitontavoittelu ei ole syy tuhota ihmisten ja luonnon elinmahdollisuuksia.  

- Sellainen maailma on mahdollinen ja välttämätön. Sen luominen on sellaisten ihmisten tehtävä, jotka kykenevät kyseenalaistamaan nykyisen talousmallin rajoitteet ja suuntaamaan kohti parempaa maailmaa. Meidän esityksemme tuon paremman maailman muodosta on sosialismi. Haastamme muut puolueet Bilbaon foorumissa mukaan yhteistyöhön ja kertomaan, mikä on heidän mallinsa, sanoo SKP:n pääsihteeri Tiina Sandberg 

Maahanmuuton juurisyitä vastaan 

SKP:n puheenjohtaja JP (Juha-Pekka) Väisänen nostaa Bilbaon puheessaan esille maahanmuuton juurisyyt; huonot työläisten olosuhteet, ilmastonmuutos ja imperialistisen sodat. 3,3 % maailman väestöstä on joutunut pakosta muuttamaan kotiseuduiltaan. Maailman noin 244 miljoonasta siirtolaisesta 150 miljoonaa on työläisiä. Suurin osa yli 70 työläissiirtolaisista liikkuu palvelualan töiden perässä.  

Bisnespolitiikka ja valheelliset lupaukset demokratiasta ovat kapitalismin työvälineitä siinä missä imperialististen sotien pommitukset ja sekaantuminen suvereenien valtioiden itsemääräämisoikeuteen.  

Yksi konkreettinen esimerkki politiikasta, joka lisää siirtolaisuutta on Marokon harjoittama miehitysspolitiikka Länsi-Saharassa. Marokko estää toimillaan Länsi-Saharan toiminnan itsenäisenä kansakuntana ja suvereenina maana. Marokko riistää rajojensa ulkopuolella etelässä, Länsi-Saharassa luonnonvaroja ja pyrkii lisäksi hegemonisesti kaappaamaan myös sahrawi-kulttuurin järjestämällä tilaisuuksia ja festivaaleja joissa luodaan yksisilmäistä ja propagandistista kuva sahrawi-kulttuurista osana marokkolaista kulttuuria. 

- Nostan Bilbaon puheessani esille Marokon politiikan konkreettisena ja räikeänä esimerkkinä kapitalistiselle siirtomaapolitiikalle. Ranskalainen liberaali ja ALDE ryhmän Patricia Lalonde (Union des Démocrates et Indépendants) on tehnyt aloitteen jolla EU:n ja Marokon väliset vapaa-kauppa- ja kalastuskumppanuussopimukset laajennettaisiin koskemaan Länsi-Saharaa. Asiasta äänestetään EU:ssa joulukuun kolmas päivä (International Trade Committee) ja kaikki mepit pääsevät puuttumaan asiaan ensi vuoden alussa. Vetoan puheessani, että Bilbaon Foorumi antaisi kaiken tukensa Länsi-Sahran vapausrintama Polisarion rauhanomaisille pyrkimyksille saavuttaa Länsi-Saharan itsenäisyys.  

- Olen sopinut Polisarion kanssa, että vien Bilbaoon allekirjoitettavaksi vetoomuksen, jolla pyritään siihen, että EU:n ja Marokon vapaakauppasopimusta eikä kalastuskumppanuussopimusta hyväksyttäisi. Tästä Tulee varsinainen aktivistireissu tästä Bilbaosta. Toivon, että saadaan porukat ymmärtämään, että on hyvä verkottua ja puhua politiikkaa mutta myös tällaisten adressien nimienkeruu on merkityksellistä. Uskon että voimme todellakin vaikuttaa siihen, että saamme tämän siirtolaisuutta aiheuttavan juurisyyn – Marokon miehityspolitiikan esille ja ihmisten tietoisuuteen ja sitä kautta joukkotoiminnalla voimme muuttaa jopa EU:n politiikkaa, sanoo Suomen kommunistisen puolueen puheenjohtaja JP (Juha-Pekka) Väisänen.

Adressi EU:n ja Marokon vapaakauppasopimusta ja kalastuskumppaanuussopimusta vastaan

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista