Home >> Artikkelit >> Suomen tunnustettava Palestiinan valtio ja Israelin vapautettava Palestiinan poliittiset vangit

Suomen tunnustettava Palestiinan valtio ja Israelin vapautettava Palestiinan poliittiset vangit

28.04.2017 - 13:00
(updated: 29.04.2017 - 13:46)
SKP osallistuu Suomen Palestiinalaisten Siirtokuntayhdistyksen tilaisuuteen ja osoittaa solidaarisuutta Israelin vankiloissa oleville palestiinalaisille poliittisille vangeille tiistaina 02.05.2017 klo 17.00-19:00 Kiasman edustalla (Mannerheiminaukio 2, 00100 Helsinki)

Palestiinan Vankien päivänä, 17 huhtikuuta 2017, yli 1500 palestiinalaista vankia on aloittanut avoimen nälkälakon ”Vapaus ja ihmisarvo vangeille” tunnuslauseella.

Nälkälakolla vaaditaan vankien perusedellytyksiä ja oikeuksia. Vaatimuksen pyrkimyksenä on lopettaa mielivaltainen hallinnollinen pidättäminen, kidutus, pahoinpitely, epäoikeudenmukaiset oikeudenkäynnit, lasten vangitsemisen, lääketieteellisen laiminlyönnin, eristämisen, epäinhimillisen tai halventavan kohtelun, sekä perusoikeuksien riistämisen—kuten perhevierailut ja oikeus koulutukseen. Lisäksi, vangit vaativat eristämisen ja hallinnollista säilöönotto politiikan lopettamista, jotta vangeille tarjoutuu julkinen väylä kommunikoida perheidensä kanssa.

Uusimpien Palestiinan poliittisten vankien raporttien mukaan Israelissa on noin 6500 palestiinalaista poliittista vankia, joista 300 on lapsia ja 57 naisia (mukaan lukien 13 tyttöä), sekä noin 500 palestiinalaista hallinnollisessa säilöönotossa (mukaan lukien 2 lasta). Heitä pidetään vangittuina määrittämättömiä aikoja ilman syytettä tai oikeudenkäyntejä. Lisäksi Israelin vankiloissa on 13 edustajaa ja 800 vankia jotka ovat lääketieteellisen hoidon tarpeessa sekä 18 toimittajaa.

1967 alkaneesta miehityksestä lähtien, Israelin miehitysvalta on vanginnut arviolta 800 000 palestiinalaista, joka kattaa noin 20 % väestöstä.

Suomen tunnustettava Palestiinan valtio ja Israelin vapautettava Palestiinan poliittiset vangit

Suomen kommunistisen puolueen (SKP) puheenjohtajisto; puheenjohtaja JP (Juha-Pekka) Väisänen, pääsihteeri Petra Packalén ja varapuheenjohtajat Miguel López ja Susanna Rissanen tukevat Israelin pidättämien, nälkälakossa olevien palestiinalaisten oikeutettuja vaatimuksia. SKP:n johto vaatii Israelia lopettamaan mielivaltaiset pidätykset, kidutus, pahoinpitely, epäoikeudenmukaiset oikeudenkäynnit, lasten vangitsemisen, lääketieteellisen laiminlyönnit, eristäminen, epäinhimillisen ja halventava kohtelun, sekä palestiinalaisten perusoikeuksien riistäminen—kuten oikeus perhevierailuihin ja oikeus koulutukseen. SKP:n johto vaatii poliittisten vankien välitöntä vapauttamista.

Suomen kommunistinen puolue (SKP) vaatii Suomen hallitusta tunnustamaan itsenäinen Palestiinan valtio vuoden 1967 rajojen mukaisesti, Itä-Jerusalem sen pääkaupunkina.  Lisäksi SKP vaatii Sipilän hallitusta lopettamaan Suomen ja Israelin välinen asekauppa.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista