Home >> Artikkelit >> Toisenlainen maailma on mahdollinen - Fidel inspiroi edelleen

Toisenlainen maailma on mahdollinen - Fidel inspiroi edelleen

12.08.2021 - 21:45
(updated: 13.08.2021 - 13:08)

Fidel Alejandro Castro Ruz syntyi 13.8.1926 Biranissa Itä-Kuubassa espanjalaisen maanomistajan perheeseen ja kuoli Havannassa 25.11.2016.  Fidel oli Kuuban pääministeri vuodesta 1959 vuoteen 1976, jolloin hänestä tuli valtioneuvoston puheenjohtaja ja presidentti. Fidel oli Kuuban pitkäaikainen presidentti ja Kuuban kommunistisen puolueen pääsihteeri. Fidel johti Kuubaa vuosina 1959–2008. 

 

Elokuussa 2021 tulee kuluneeksi 95 vuotta Kuuban vallankumouksen isän Fidel Castron syntymästä. Päivämäärä saa vasemmistolaiset arvioimaan vallankumouksen tilaa ja tulevaisuutta myös tänään.  

Mm. edistyksellisiä ja vasemmistolaisia voimia Latinalaisessa Amerikassa kokoava Sao Paulon foorumi keskustelee verkossa Fidelin merkityksestä kansainväliselle vasemmistoalaiselle liikkeelle. Foorumin jäsenten, älymystön ja poliittisten puolueiden edustajien lisäksi tilaisuudessa on mukana kuubalaisia lääketieteeseen perehtyneitä tutkijoita. Tilaisuudessa  käydään debattia Fidelin perinnöstä painottaen Kuuban, Latinalaisen Amerikan ja Karibian alueen tieteellistä ja bioteknologian kehitystä sekä sen vaikutusta Covid-19-pandemian kohtaamisessa. 

Suomen Kuuban suurlähetystössä järjestettiin perjantaina 13.8. pienimutoinen Fidelin syntymäpäivän seminaari. Kuuban asiainhoitaja Víctor Manuel Rodríguez Etcheverry avasi tilaisuuden korostamalla Fidelin vallankumouksen merkitystä Kuuban ajankohtaisessa poliittisessa tilanteessa. Tilaisuuteen osallistuivat Espanjan kommunistisen puolueen sihteeri David Jonathan Serrano Madridista, Suomen kommunistisen puolueen puheenjohtaja JP (Juha-Pekka) Väisänen, SKP:n varapuheenjohtaja Liisa Taskinen, Kuuba-aktivisti Timo Jalkanen Kotkasta sekä muita  Suomi-Kuuba seuran aktiiveja. 

 

Isänmaa tai kuolema – Patria o Muerte 

Kuubalaisille Fidel Castro on maan vapauttaja. 1959 Fidel ja vallankumoukselliset syrjäyttivät pitkään Kuubaa ja kuubalaisia riistävät rakenteet ja kansaa sortaneen diktaattorin Fulgencio Batistan. Fidelin suosio tavallisten kuubalaisten keskuudessa on edelleen suuri.  

Fidel  haastoi vallanpitäjiä ja Batistan oikeuteen perustuslain rikkomisesta. Varsinaista haastetta ei otettu koskaan käsittelyyn. Yhteiskunnalliset olosuhteet ja vallanpitäjien piittaamattomuus johtivat siihen, että  vallankumous alkoi näyttäytyä ainoa keino muutokseen. Batista oli syrjäytettäväKuubasta on tullut pysyvä piikki Yhdysvaltain lihaan sen marxilaisen – maailmaa muuttavan politiikan takia. Yhdysvallat on harjoittanut Kuubaan kohdistunutta kauppasaartoa jo reilut 60 vuotta.  

Fidel - Inspiroiva influensseri 

Ikuinen vallankumouksellinen. Adidaksen verkkareista, sotilasunivormusta, muhkeasta parrasta ja mahtavista sikareistaan tunnettu Fidel oli kaikilla mittapuilla karismaattinen kansanjohtaja. Fidel esiintyi mielellään ja puhui tuntikausia. Monet Latinalaisen Amerikan ja kehittyvien maiden poliitikot  ja maailman köyhät näkevät edelleen Fidelissä ja Kuuban politiikassa syrjäytettyjä ja kolmatta maailmaa puolustavan edistyksellisen voiman. 

Fidelille Kuuban vallankumous on aina tarkoittanut koko kansan vallankumousta. 

- Tämä on nuorison vallankumous; tämä on opiskelijoiden vallankumous. Me saimme yhdessä aikaan vallankumouksen. Me teimme sen ja yhdessä me puolustamme sitä. Olemme sama asia, emmekä koskaan lakkaa  olemasta vallankumouksellisia, sanoi Fidel Nuorten kommunistien liiton (UJC) tilaisuudessa 1991. 

Vallankumousromantiikka vie monen mennessään. Kun tutustuu teoriaan, Fidelin poliittiseen perintöön ja Fidelin lukuisiin puheisiin ja kirjoihin joutuu kovan agitaation kohteeksi. 

- Fidel Castro puhui meille Maailman nuorison ja opiskelijoiden festareilla 1997 Havannassa. Meitä festareille osallistujia oli  niin paljon, että emme päässeet lähellekään Havannan yliopiston portaita, joiden yläpäässä Fidel puhui, vaan huusimme omia iskulauseitamme kadulla. 

Fidel on inspiroiva vallankumouksen hahmo. Toisenlainen kuin Che. Fidelillä oli agitaattorin lisäksi marxilaisen maailmaa muuttavan tekijän viesti ja Fidel puhui myös meille kulttuurityöntekijöille. Yksi vallankumouksen perustarkoituksista on kehittää taidetta ja kulttuuria juuri niin, että taiteesta ja kulttuurista tulee todellinen kansan perintö. Meidän olisi omalla työllämme muutettava nykyisiä olosuhteita ja maailmaa. Minuun tuo viesti uppoaa vaikka en ole kuubalainen, sanoo Väisänen 

Reilun yhteiskunnan politiikkaa 

Fidelin ja tovereiden taistelu, ensin sotilasdiktatuuria vastaan ja sitten kuubalaisen sosialismin rakentamiseksi, on valtavan innoittava kokemus koko maailman työtätekeville.  

- On kunnioitettavaa, että Kuuban kansa on pysynyt sitkeänä ja onnistunut luomaan reilumpaa yhteiskuntaa vielä jatkuvassa Yhdysvaltojen imperialistisessa paineessa, joka ei ole tehnyt asioita helpoksi.  

Reilulla yhteiskunnalla tarkoitan muun muassa Kuuban toimivia terveydenhuolto- ja koulutusjärjestelmiä, onnistumisia ihmisten perustarpeiden tyydyttämisessä sekä lähidemokratian ja yhteiskunnallisen dialogin toteutumista. Kaiken lisäksi Kuuba on näyttänyt ja näyttää malliesimerkkiä valtion tekemästä kansainvälisestä solidaarisuustyöstä.  

Toveri Fidel Castron oppien ja Kuuban vallankumouksen vaiheiden ja periaatteiden opiskelu on osoittautunut hyödylliseksi ja tarvittavaksi myös täällä meillä Suomessa, sanoo Kommunistinuorten puheenjohtaja Jiri Mäntysalo 

Kulttuurin suurvalta 

Kuuba on nykyään kiistatta kulttuurin maailmanvalta. Kehitys on ollut suurelta osin mahdollista fidelistisen kulttuuripolitiikan ja osallistavan kulttuurityön ansiosta. 

Fidelin  95-vuotispäivänä 13.8. Havannassa José Martín muistomerkillä Kuuban musiikki-instituutti vihkii käyttöön näyttelyn “Kuvani Fidelin kanssa” samalla kun Kuuban kansalliskirjaston José Martín  galleriassa avataan kollektiivinen näyttely “Sanat, kuva ja mahdollisuus”. Kiinnostava näyttely konkretisoi historiallisen johtajan suhdetta Kuuban ja Latinalaisen Amerikan taiteilijoihin ja älymystöön. 

- Kuubalaiset lääkärit eivät saaneet Nobelin palkintoa. Olisivat kyllä mielestäni Nobelinsa ansainneet. Kuubalainen ajatus luokkataistelun kansainvälisyydestä on käsinkosketeltavan merkittävää ja maailmanluokassa poikkeuksellista. Lukutaidon ja terveyden edistämisen hankkeet tarkoittavat kuubalaisille maailman heikoimmissa asemissa olevien auttamista. Kuubalaisten lääkärien työmaa on koko maailma. 

Kuubassa nuorilla on erityinen paikka yhteiskunnassa. Muistan, että Fidel on joskus sanonut, että Kuuban nuorilla on ollut poikkeuksellisen tärkeä rooli koko Kuuban kehittämisessä. Ehkä Fidel tarkoitti sellaista roolia, jota minkään muun maan nuoriolla ole koskaan ollut. Fidelin mukaan Kuuban nuorison rooli on ollut merkittävä koko kansan sivistyksessä, kulttuurissa ja koulutuksessa, mutta myös Kuuban maanpuolustuksessa.  

On vallankumouksellista ja porvarien näkökulmasta käsittämätöntä, miten Kuuban nuoriso on joka vuosikymmen aina uudestaan ja uudestaan kaikista vaikeuksista ja kauppasaarrosta huolimatta ottanut myös paikan vallankumouksen eturintamassa; tutkimuksessa, teknisten opetusten tutkimuksessa, koko kulttuurin kentällä ja politiikassa sekä yhteiskunnalle tärkeissä tuotannon prosesseissa. Kun katsoo kuohuvaa kuubalaista kansalaisyhteiskuntaa, politiikkaa ja kulttuuria tämä kehitys näyttää olevan voimissaan, sanoo SKP:n puheenjohtaja JP (Juha-Pekka) Väisänen. 

Nuoriso valmis on taistelemaan 

Jos Kuuban kommunistinuorilta kysytään niin Fidel ei ole koskaan kaukana. Järjestön lehti Juventud Rebelde kirjoittaa, että Fidel ei ole koskaan poissa.  

- Fidel on rinnallamme, keskellä luokkahuoneita, leirien hälinässä, retken innostuksessa, tanssin iloissa. Synnyimme kuunnellen hänen sanojaan, hänen uhmakasta ja tiukkaa puhetta, kohdaten vaarallisen ja vaanivan vihollisen. Kun halusimme oppia tai alkaa väitellä, etsimme Fidelin sanoja. Komentaja oli ja on pysynyt opettajana, joka meillä kaikilla on ja jota ihailemme, kirjoittaa Juventud Rebelde (suom: kapinalliset nuoret) 

Nuorten kommunistien liitto (UJC) järjesti muutama päivä sitten (5.8.) Havannasssa "Rauhan, rakkauden ja solidaarisuuden” karavaanin. Satoja nuoria kokoontui erilaisin kulkuvälinen kulkemaan pitkin Havannan rantakatuja. 

- Me nuoret olemme kasvaneet kansan kärsimysten ja  vaikeuksien keskellä, mutta me nuoret myös tiedämme, että omilla toimillamme voimme muuttaa tilannetta niin, että tulevaisuudessa me kaikki voimme nauttia edelleen elävästä Kuubasta, sanoi Nuorten kommunistien liiton ensimmäinen sihteeri Aylín Álvarez García 

Aylín vetosi puheessaan nuorille vallankumouksen historialliseen johtajaan Fideliin ja hänen pyyntöönsä muistaa tämä päivä kansan voittona, jolloin vastavallankumoukselliset voitettiin luotiakaan ampumatta.  

Nuorten kommunistien liiton ensimmäinen sihteeri ja marssin koollekutsuja Aylín:in mukaan tempaus oli sympaattinen, positiivinen ja rakentava vastaus hallitusta kritisoineelle liikehdinnälle. 

UJC valitsi Aylínin järjestön uudeksi ensimmäiseksi sihteeriksi päivää ennen karavaania. Aylín oli toiminut UJC:n toisena kansallisena sihteerinä yli vuoden. Lisara Liliam Corona Oliveros korvaa hänet toisena sihteerinä.  34-vuotias  Aylín on koulutukseltaan taideohjaaja ja kansalliskokouksen varamies. 

Samaan aikaan kun kommunistinuoret marssivat Havannan rantakaduilla tapsi Kuuban presidentti Miguel Díaz-Canel Bermúdez nuorisoa Plaza Cadenasissa  Havannassa.  

Kuuban presidentti kertoi nuorten tapaamisessa, että nuoria tarvitaan tekemään yrittäjyyshankkeita yhteisölle, kehitykselle, taloudelle, valtiolle ja valtiosta vapaalle sektorille, yliopiston hankkeille, yhteiskunnalle. 

Humanisti ja visionääri 

Fidel oli suuri johtaja joka pystyi näkemään tulevaisuuteen. Hän nosti terveydenhuollon, koulutuksen, tieteen  ja ympäristönsuojelun tärkeiksi kehityskohteiksi.  

- Terveydenhuolto, koulutus, tiede ja ympäristönsuojelu ovat koko ihmiskunnalle tärkeimpiä asioita. Fidel Castro oli humanisti suuri visionääri, joka nosti nämä tärkeät asiat kehityskohteiksi kiteyttää SKP:n varapuheenjohtaja Liisa Taskinen 

- Kuubasta keskustellaan nyt paljon. Valeuutiset, aiheellinen kritiikki ja vaatimukset järjestelmän vaihdoksesta jylläävät Suomessa. Millä kriteereillä voimme arvioida Kuubaa? Mitkä ovat pääasioita? Tämän hetken suurin uhka koko ihmiskunnan elämän jatkumiselle on ympäristökriisi. Sen muodostavat ilmaston lämpeneminen ja ekosysteemien köyhtymisen ja romahduksen uhka. 
Kuuba kuuluu eturivin maihin, kun puhutaan ihmiskunnan suurimman uhkan torjunnasta. Kuuba on koko olemassaolonsa ajan joutunut kamppailemaan USA:n kauppasaarron puristuksessa.  Siitä huolimatta maassa on pystytty rakentamaan kattava koulutus- ja terveydenhoitojärjestelmä. Pakotettua niukkuutta on jaettu mahdollisimman tasapuolisesti, kestävän kehityksen kriteereiden mukaan kulutustasoa on varaa nostaakin.  Maassa on 263 suojelualuetta ja 22% maa-alueista on suojeltua.  Meriluonnon suojelu on hyvällä tasolla. Kuuba on eturintamassa ilmasto- ja ympäristökriisin torjunnassa.  Kuuban kansa voittaa ongelmat, kuten se on voittanut tähänkin saakka. Fidel Castro oli suuri johtaja ja humanisti, joka pystyi näkemään tulevaisuuteen, sanoo Fidelin muistomatineaan osallistunut Kuuba-aktivisti ja biologi Timo Jalkanen 

Alas kauppasaarto 

Kommunisteille on haasteellista keskellä kapitalismin logiikoita ja hegemonista ajattelua puhua siitä, että kokonaan toisenlainen maailma on mahdollista. Fidel innosti kokonaisen vasemmistolaisen maailman ajattelemaan juuriltaan erilaisen yhteiskunnan rakentamista. Fidel oli ja on edelleen inspiraatio globaaleille joukkoliikkeille – maailman sosiaalifoorumille ja ympäristöliikkeelle.  

- Kuubalaiset toverit sanovat aina, että innostukaa meidän sosialismista mutta älkää kuvitelko että se sellaisenaan soveltuisi teidän todellisuuteen. Mikä viisaus, jota maailman porvarit aina kavahtavat ja mikä on meille kommunisteille vaikeaa. Toisenlainen maailma on mahdollista ja sen tekijät saavat olla tyytyväisiä, että Fidel omisti elämänsä maailman muuttamiseen – Marxilainen kun oli, sanoo SKP:n puheenjohtaja JP (Juha-Pekka) Väisänen 

Koronakriisi ja maailmanlaajuisen solidaarisuuden vaatimus ei ole muuttanut Yhdysvaltojen Kuuba-politiikkaa. Päinvastoin Yhdysvallat on koventanut Kuuban vastaista saartopolitiikkaansa ja tiukentanut pakotteita.  

Yhdysvaltojen Kuuban vastainen ihmisvihamielinen politiikka konkretisoituu kipeimmin Helms-Burton-lakiin, joka tänään koronakriisin kärjistämässä tilanteessa estää käytännössä  mm. henkilönsuojainten, hengityskoneiden ja koronaviruksen testaus-sarjojen hankkimisen Kuubaan.    

Tämä on yksi Yhdysvaltojen Kuubaa vastaan harjoittaman 60-vuotisen rikollisen saartopolitiikan hirvittävimpiä esimerkkejä, joita Yhdysvallat on kohdistanut suoraan tavallisten kuubalaisten elämään ja maan talouteen.   

Suomen kommunistinen puolue tuomitsee Yhdysvaltojen rikollisen Kuuban saartopolitiikan. SKP:n mukaan Yhdysvaltojen laiton Kuuban eristäminen on lopetettava välittömästi.  Puheenjohtaja Väisänen on vaatinut Sanna Marinin hallitusta antamaan julkinen lausunnon Kuuban saarron lopettamiseksi, sekä Kuuban kauppasaarron esille ottamista Yhdysvaltojen hallituksen ja EU:n neuvotteluissa.   

 

  

 

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista