Etusivu >> Artikkelit >> Yhteistyöllä ja edistyksellä uusi nimi - Marseille-Foorumi

Yhteistyöllä ja edistyksellä uusi nimi - Marseille-Foorumi

11.11.2017 - 01:30
(updated: 11.11.2017 - 01:47)

Ranskassa Marseillessa 10.-11. marraskuuta järjestetään kaksipäiväinen uusi eurooppalainen poliittinen puhujalava edistyksellisille, punavihreille, feministisille ja kommunistisille puolueille sekä kansalaisyhteiskunnan erilaisille toimijoille.


Euroopan vasemmiston varapuheenjohtaja, Maite Mola arvioi avausjohdannossa, että paikalle oli saapunut nelisen sataa osallistujaa.

Marseille-foorumiin oli kutsuttu laajasti erilaisia poliittisia ja yhteiskunnallisia muutosvoimia erityisellä Marseille-Foorumin aloitteella. Aloitteessa laaja joukko näkyviä nimiä, muutoksen tekijöitä, kansalaisaktiiveja, vasemmistolaisia, kommunisteja, vihreitä ja edistyksellisten puolueiden johtajia, ay- ja rauhanjärjestöjen johtohenkilöitä ja älykköjä ympäri Euroopan oli kutsumassa muutosvoimia mukaan toiminnan aloitteeseen Marseille-foorumiin.


Marseille-foorumi on sukua SKP:n joka toinen vuosi järjestettävä Vastavirta-festivaalille ja Latinalaisen Amerikan Sao Paulon Foorumille. Marseille-Foorumi pyrkii vahvistamaan edistyksellisten, punavihreiden, feminististen ja kommunististen puolueiden yhteistyötä ja kansalaisyhteiskunnan eri toimijoiden yksittäisten aktivistien, joukkoliikkeiden ja erilaisten poliittisten tilanteiden aikaansaamien protestien osallistumista yhteiseen poliittiseen keskusteluun ja toimintaan.


- Osallistun mielelläni uuden eurooppalaisen poliittisen foorumin perustamisen tilaisuuteen. Kerron mielelläni Sao Paulon Foorumista, jossa on mukaan yli sata poliittista puoluetta ja yhteiskunnallista toimijaa eri puolilta Latinalaista Amerikkaa. En tullut tänne Marseilleen, jotta luulisitte, että teidän tulisi pyrkiä kopioimaan Sao Paulon Foorumia. Teidän ei tietenkään kannata tehdä niitä samoja virheitä, joita me Latinalaisessa Amerikassa omassa uusliberalismin vastaisessa foorumissamme olemme tehneet. Mutta me tarvitsemme vahvistusta, ja uutta globaalia foorumia uusliberalismia ja militarismia vastaan kertoo Sao Paulon Foorumin brasilialainen puheenjohtaja Monica Valente.


Eurooppalaisen Marseille-Foorumin (#MEF17) ensimmäinen tilaisuus järjestettiin ronskissa satamarakennuksessa Docs Des Suds:ssä.

Marseille-Forumia käynnistämässä olivat Ranskan kommunistisen puolueen puheenjohtaja Pierre Laurent ja eurooppalaisten vihreiden ja sosiaalidemokraattisten puolueiden edustajat.


- Marseille-Foorumi saatiin hienosti käyntiin. Onnistuttiin kutsumaan paikalle kiinnostava katras kaikenlaisia uusia kasvoja ja muutosvoimia. Tilaisuudesta twiitattiin monilla kielillä kaikkea positiivista. Foorumista toivottiin jokavuotista. Parasta punk-henkisen kokouspaikan lisäksi oli yleiskeskustelujen avoimet mikit. Kuitenkin onnistuakseen Marseille-Foorumin on saatava ensimmäistä päivää enemmän ääneen erilaisia kansalaisyhteiskunnan muutosvoimia. Kun haluaa murskata kapitalistisen EU:n rakenteita niin ei kyllä paljoa innosta kuunnella vain parlamentaarikoita jota istuvat eri maiden tai eri puolueiden palleilla jossain Brysselissä tai joidenkin isojen maiden parlamenteissa. Marseille-foorumista pitää tulle radikaali puhujalava ja siitä on tehtävä eurooppalaisten katujen parlamentti, kritisoi SKP:n puheenjohtaja JP (Juha-Pekka) Väisänen

Marseille-Foorumin aloite


Suomesta Marseille-aloitteen ovat allekirjoittaneet Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson, SKP:n puheenjohtaja JP (Juha-Pekka) Väisänen, SKP:n pääsihteeri Petra Packalén ja Taiteilijoiden rauhan järjestö PAND:in puheenjohtaja tanssija Antti Seppänen.

Lue suomeksi Marseille-Foorumin aloitteesta
 

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista