Home >> Artikkelit >> Ympäristö ja ihmiset ovat mineraaleja tärkeämpiä

Keywords:

Ympäristö ja ihmiset ovat mineraaleja tärkeämpiä

19.10.2023 - 15:00
  • Kuvituskuva metsät ja kukkulat

Euroopan unionin parlamentti äänesti syyskuussa asetuksesta, joka koskee unionin kriittisiksi julistamia raaka-aineita. Seuraavaksi parlamentti neuvottelee EU:n neuvoston (ministerien kokouksen) kanssa asetuksen lopullisesta muodosta.

Asetuksen mukaan kriittiset ja strategiset raaka-aineet ovat niin tärkeitä, että niiden saatavuuden varmistamiseksi ympäristönäkökohdat ja kansalaisten edut ja oikeudet voidaan sivuuttaa. Tämä voisi merkitä muun muassa EU:n vesipuitedirektiivin ja luonnonsuojeludirektiivin vaatimusten ohittamista. Lupa kriittisten raaka-aineiden kaivosten perustamiselle on asetuksen mukaan saatava enintään kahdessa vuodessa.

Osa suomalaisista europarlamentaarikoista äänesti asetusta vastaan. Perusteluksi esitettiin muun muassa, että Suomesta tulisi asetuksen hyväksymisen jälkeen EU:n raaka-ainepankki. Raaka-aineet virtaavat EU:n keskuksiin ja Suomelle jää käteen pilaantunut ympäristö ja siivoaminen.

Myös muun muassa kansalaisten kaivosvaltuuskunta ja Suomen luonnonsuojeluliitto ovat esittäneet asetusehdotuksesta kriittisiä huomautuksia. Luonnonsuojeluliiton mukaan ehdotuksen tavoitteen toteutuminen aiheuttaisi Natura 2000-suojelualueverkoston heikkenemistä erityisesti Suomessa ja myös EU:n alueella. Ehdotuksen tavoite on siten mahdoton toteuttaa yhdessä Euroopan unionin muiden tavoitteiden kanssa. Kriittisten raaka-aineiden saatavuuden turvaamisessa tulisikin vahvistaa kiertotalouden mukaisia keinoja entisestään, koska nykyinen ehdotus on mahdoton toteuttaa ympäristön kannalta kestävästi.

Luonnonsuojeluliiton lausunnossa käsitellään useita muitakin merkittäviä kysymyksiä muun muassa seuraavien otsikoiden alla:

  • Asetusehdotus sivuuttaa useat kaivosten lupaprosesseihin liittyvät perus- ja ihmisoikeusnäkökulmat
  • Ehdotus kaventaisi merkittävästi Suomen harkintavaltaa ympäristöä koskevassa päätöksenteoss
  • Asetusehdotus ei huomioi luvituksen todellisia ongelmakohtia ja lisäisi vain tarpeetonta sääntelytaakkaa
  • Raaka-ainealoitteen tavoitteet johtavat markkinahäiriöihin ja EU:n muiden kestävyystavoitteiden vaarantumiseen.

Suomen kommunistisen puolueen ympäristöryhmä yhtyy EU:n asetusehdotuksen kriitikoihin ja vaatii asetuksen hylkäämistä sen jatkokäsittelyssä.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista + Kannanotot