Home >> Vähemmistöt näkyviin

Vähemmistöt näkyviin

11.06.2018 - 00:00
(updated: 11.06.2018 - 00:50)
  • Portulgalin Bloco on aktiivinen HLBTIQ-asioissa.

Bloco järjesti 10.6. Lissabonissa kansainvälisen keskustelun, jossa käsiteltiin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asemaa erilaisista tulokulmista tarkasteltuna. Monelle vähemmistölle jo esiin pääseminen ja keskusteluun mukaan tulo on hankalaa. Siksi on tärkeää, että luodaan tilaisuuksia, joissa asioista voidaan keskustella.

Kaikkialla Euroopassa etenkin transihmisten tilanne on huono. Vaikka Portugalissa ja suurimmassa osassa Eurooppaa ei ole vastaavaa pakkosterilisaation vaatimusta kuin Suomessa. Ollaan vielä kovin kaukana tilanteesta, jossa itsemäärittelyn oikeus toteutuisi ja erilaisiin palveluihin olisi taattu pääsy silloin kun ihminen kokee sukupuolensa vääräksi. Kun tilanteeseen liittyy erittäin suuri riski syrjintää, ei tilannetta voi pitää siedettävänä missään maassa.

Seminaarissa kuultiin myös muun muassa lesbojen kamppailusta näkyvyydestä Portugalissa, homonationalismista ja terveisiä eri maiden tilanteesta. SKP:n edustajana tilaisuuteen osallistunut Tiina Sandberg kertoi Suomessa helmikuussa hyväksytystä äitiyslaista, joka takaa naispareille yhtäläiset oikeudet vanhemmuuteen kuin muillekin avopareille. Yhteisen lapsen toinen vanhempi voi tunnustaa vanhemmuuden neuvolassa vuoden 2019 alusta alkaen. Enää ei ole tarvetta raskaaseen adoptioprosessiin.

Lissabonissa järjestettiin myös Euroopan vasemmiston HLBT-työryhmän kokous, jossa SKP:n aloite yhteisestä eurooppalaisesta Pride-kampanjasta eteni. Tarkoituksena on kopioida El Femin - Euroopan vasemmiston feministiryhmän - käytäntö, jossa he julkaisevat aina ennen naistenpäivää yhteisen eurooppalaisen julkilausuman. Vastaava julkilausuma valmistellaan jatkossa HLBT-kysymyksistä aina kesäkuuksi, jolloin vietetään maailman laajuista Pride-kuukautta. Aloitteen avulla pyritään saamaan Pride-marsseille nostettua aina jokin polittinen kysymys kautta Euroopan.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista