Home >> Puhe väkivallasta lisää väkivaltaa

Puhe väkivallasta lisää väkivaltaa

28.02.2020 - 10:00
(updated: 28.02.2020 - 10:24)
  • Monument de Buna-Monowitz-Auschwitz III keskitysleirin muitomerkki Père Lachaisella Pariisissa.

”Porvareilta perkeleiltä vatsat puhkotaan, suolet irti revitään ja perseet tervataan.
Kuka voisi säälimättä sitä katsoa?
Punavanki Pieksämäen ratapihalla.”

1918, työväenlaulu

Puhe kertoo siitä ajasta missä liikkuu. Tuon tekstin punavanki on vangittuna valkoisten pitämälle leirille, jossa harjoitetaan mielivaltaisia teloituksia, jätetään haavoittuneet hoitamatta ja yritetään tappaa ihmisiä nälkään. Hän näkee ympärillään sietämättömän vääryyden ja kertoo siitä. Hän haluaa kostoa, koska ei enää kestä epäoikeudenmukaista maailmaa. Ajatus kostosta on ainoa mitä hänellä on jäljellä.

Kun tänä päivänä puhutaan ihmisten tappamisesta, se asettuu täysin erilaiseen yhteiskunnalliseen keskusteluun. Se ei kumpua sellaisesta tilanteesta, jonka punavanki kohtasi 1918. Nykyään puhe avaa mahdollisia tulevaisuuksia ja liikuttaa keskustelukentää postitiosta toiseen.

Kun asiaa pohtii tästä näkökulmasta, ymmärtää miksi suomalaiset kommunistit eivät halua puhua väkivallasta ja ihmisten tappamisesta, vaan irtisanoutuu vihapuheesta. Me emme halua olla luomassa sellaista maailmaa, jossa konliktit ratkaistaan voimalla ja heikoimmat sortuvat jalkoihin. Me haluamme käydä kiivasta luokkataistelua juuri siksi, että se on keino tehdä kaikkensa sen edestä, ettemme joudu luokkasotaan. Luokkasodassa väkivallasta tulee vaihtoehto.

Oikeiston syy käyttää laajaa väkivaltaista kuvastoa, uhkailua ja pelottelua kumpuaa samasta syystä. Pyrkimyksen suunta vain on päinvastainen. Humanismin sijaan kurkotetaan kohti fasismia, jossa ihmisiltä viedään ihmisarvo ja väkivalta on tapa ratkaista yhteiskunnallisia ristiriitoja. Hekään eivät ensisijaisesti pyri kuvaamaan tämän päivän tilannetta, vaan luovat polkua tulevaisuuteen, johon ovat matkalla. Terrorin houkutus on siinä, että väkivalta tarjoaa yksinkertaisen vastauksen monimutkaisiin ongelmiin.

Huolimaton puhe väkivallasta sataa oikeiston laariin ja helpottaa fasismin etenemistä, siksi siihen ei pitäisi langeta, vaikka kiusaus kävisi suureksikin. Erityisesti somessa, jossa lyhyt teksti aina haluttaessa irtoaa kokonaisuudestaan ja tulee tuomituksi ilman kontekstia, on syytä pitäytyä puhumasta väkivallasta. Väkivallalla uhkailu ei lisää maailmaan rauhaa, se luo pohjaa yhä lisääntyvälle väkivallalle.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista + Pääsihteerin palsta