Home >> Artikkelit >> Perustuslakia kunnioitettava - ulkomaalaista ei saa karkottaa jos häntä uhkaa kuolemanrangaistus, kidutus tai muu ihmisarvoa loukkaava kohtelu

Perustuslakia kunnioitettava - ulkomaalaista ei saa karkottaa jos häntä uhkaa kuolemanrangaistus, kidutus tai muu ihmisarvoa loukkaava kohtelu

06.12.2016 - 12:00
(updated: 06.12.2016 - 12:30)

Kurdiaktivisti Musa Mohammadi on nälkälakossa vastustaakseen karkottamista Iraniin, jossa häntä voi odottaa jopa kuolemantuomio toiminnasta kurdien oikeuksien puolesta. SKP:n puheenjohtaja JP (Juha-Pekka) Väisänen vetoaa sisäministeriöön ja maahanmuuttovirastoon Musa Mohammadin karkottamisen pysäyttämiseksi ja turvapaikan antamiseksi hänelle Suomesta.

Länsi-Iranista kotoisen oleva Musa Mohammadi pakeni vuonna 2010 Suomeen jouduttuaan sitä ennen useaan otteeseen kurdiaktivistina Iranin turvallisuuspoliisin vangitsemaksi ja vainoamaksi. Iran on teloittanut kymmeniä kurdijärjestöjen aktiiveja. Ihmisoikeusjärjestöjen tiedossa olevista Iranin lähes tuhannesta poliittisesta vangista yli 40 prosenttia on kurdeja. Kaikkiaan Iran teloitti yksistään viime vuoden aikana lähes tuhat ihmistä.

Musa Mohammadi on odottanut turvapaikkapäätöstä Suomessa viisi vuotta. Tänä aikana hän on osallistunut Helsingissä mielenosoituksiin Iranin hallituksen harjoittamaa ihmisoikeuksia polkevaa politiikkaa vastaan. Iranin viranomaisten tiedetään keränneen tietoja näihin mielenosoituksiin osallistuneista. 

- Suomen perustuslain mukaan ulkomaalaista ei saa karkottaa, luovuttaa tai palauttaa, jos häntä uhkaa kuolemanrangaistus, kidutus tai muu ihmisarvoa loukkaava kohtelu. Tällainen kohtelu uhkaa Musa Mohammadia, jos hänet karkotetaan takaisin Iraniin, jossa hänen henkensä on vaarassa, sanoo Väisänen.

 

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista