Home >> Artikkelit >> Solidaarisuutta Palestiinan, Kyproksen ja Sahrawi-kansojen taistelulle

Solidaarisuutta Palestiinan, Kyproksen ja Sahrawi-kansojen taistelulle

27.11.2015 - 14:45
(updated: 08.03.2017 - 11:41)
Suomen kommunistinen puolue - SKP

SKP on solidaarinen Palestiinan*, Kyproksen ja Sahrawi-kansojen taistelulle imperialismia ja miehittäjävaltoja vastaan.

Ahneella bisneksellä ja uusliberalistisella politiikallaan kansainväliset suurpääoman edustajat mm. Israel, Turkki, Marokko, Yhdysvallat ja EU ovat vuosikausia polkeneet alas Palestiinan, Kyproksen ja Länsi-Saharan konflikteissa kansojen perusoikeuksia. Kaikilla kansoilla, (mukaan lukien edellä mainitut) on oikeus rakentaa omalla työllä toisenlaista, riistosta ja sorrosta vapaata yhteiskuntaa, kehittää vapaasti sivistystä ja omaleimaista kulttuuria sekä elää rauhassa ilman miehittäjiä.

Sipilän hallitukselta puuttuu rauhan strategia

Rauhaa ei ole koskaan rakennettu aseilla, ei uusilla ohjuksilla eikä miljardiluokan asehankintaohjelmilla niin kuin Sipilän hallitus nyt valmistelee. Maailman kriisit ja konfliktit tarvitsevat maita ja neuvottelijoita, jotka ovat suurvaltojen eturistiriitojen ulkopuolella.

Asevoimilla pullistelun, Nato-jäsenyyden ja ensi-iskujen politiikan sijaan rauhaa pitäisi rakentaa juuriltaan toisenlaisella politiikalla, lähialue- ja kansalaisyhteiskunnan yhteistyöllä, koulutuksella, sivistyksellä ja kulttuurilla.

SKP vaatii Suomen hallitukselta EU-toimia vahvistamaan Palestiinan, Kyproksen ja Länsi-Saharan aloitteita itsemääräämisoikeudesta ja rauhasta. Hallituksella on oltava rohkeutta edistää rauhaa ja toimia  NATOa ja kansainvälistä aseteollisuutta vastaan.

SKP:n mielestä Turkin, Israelin ja Marokon EU-yhteistyön edellytykset pitää arvioida uudestaan ja yhteistyön lähtökohdaksi pitää asettaa rauhan neuvottelujen aloittaminen ja miehityspolitiikan lopettaminen.

*29. marraskuuta on kansainvälinen päivä solidaarisuuden osoittamiseksi Palestiinan kansalle. 

YK:n yleiskokous julisti marraskuun 29. päivän kansainväliseksi päiväksi solidaarisuuden osoittamiseksi Palestiinan kansalle vuonna 1977 (päätöslauselma 32/40B) ja vuonna 2007 vahvisti toiveensa päivän viettämisestä näkyvästi eri jäsenmaissa. Päivän vieton taustalla on marraskuun 29. päivä vuonna 1947, jolloin YK:n yleiskokous hyväksyi Palestiinan jakoa koskevan päätöslauselman.

YK:n kansainvälinen päivä solidaarisuuden osoittamiseksi Palestiinan kansalle muistuttaa ns. kahden valtion ratkaisusta ja palestiinalaisten oikeuksista: kansallisesta itsenäisyydestä, itsemääräämisoikeudesta ilman ulkoista häirintää sekä palestiinalaisten oikeudesta palata koteihinsa, joista heidät on siirretty. 

SKP

Ajankohtaista

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida SKP.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla SKP.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.