Etusivu >> Artikkelit >> Työtä, rauhaa, solidaarisuutta!

Työtä, rauhaa, solidaarisuutta!

01.05.2017 - 17:15
(updated: 01.05.2017 - 17:31)
  • Petra Packalén vappu 2017 puhe
SKP:n pääsihteeri Petra Packalén Taistelevan työväen vappujuhlassa Helsingissä 2017

Työtä, rauhaa, solidaarisuutta

Vappu 2017

SKP:n pääsihteeri Petra Packalénin puhe Taistelevan työväen vappujuhlassa Helsingin Narinkkatorilla.

 

Hyvät ystävät ja rakkaat aatetoverit, oikein hyvää vappua.

 

Olen iloinen, että saan olla puhumassa täällä Helsingissä, Taistelevan työväen vappujuhlassa. Kansainvälisesti ja tänäänkin vappu on protestin aikaa, ja protestia tämä maa todella tarvitseekin. Suomea johtaa tällä hetkellä miljonäärit yhteistyössä suuren bisneksen, suurpääoman kanssa. Toimiakseen he tarvitsevat rahasäkin renkejä, ja valitettavasti sitä osaa on ottanut myös ay-liikkeen johto, sen kerma, sanoisinko. Niissä päätöksissä ei muisteta työläistä. Ei opiskelijaa, ei eläkeläistä eikä kotimaastaan pakenemaan, täältä turvaa hakemaan tullutta. Ne päätökset unohtavat sairaat, kodittomat, yksin asuvat ja lapsiperheet. Niillä päätöksillä huutokaupataan Suomi pala palalta yksityisille yrityksille. Eikä suinkaan pienille, vaan ylikansallisille, veroja vältteleville suuryrityksille, joiden strategiaan kuuluu pienempien laudalta lyönti ja monopolin tavoitteleminen. Näille on Sipilä Suomea myymässä.

 

Vappu on kansainvälisen taistelun päivä. Ympäri maailmaa marssitaan tänään ihmisoikeuksien ja paremman toimeentulon puolesta, sotaa ja asehankintoja vastaan. Me marssimme täällä tilanteessa, jossa hallituspuolueet hävisivät lähes puoli miljoonaa ääntä eduskuntavaaleihin verrattuna, mutta jatkavat silti samalla leikkauspolitiikan linjalla. Hallituksella on ollut kiire leikata palvelujamme ja tätä kiirettä he tulevat jatkamaan sote-uudistuksen muodossa. Suomen kommunistisen puolue lähti tänä vuonna vappuun tunnuksella “Työtä, rauhaa ja solidaarisuutta”. Aion puhua kaikista näistä aiheista, mutta ensin lähetän terveiset nykyhallitukselle; Menkää muualle ottamaan köyhiltä viimeinenkin leipäpala suusta, menkää muualle teettämään työläisellä töitä ilman korvausta ja menkää muualle käyttämään yhteisiä varojamme miljardien asehankintoihin. Muistakaa, että teillä on menetettävänä miljoonanne, meillä vain kahleemme. Tämä hallituskausi on ollut poliittista farssia. Milloinkaan aikaisemmin ei ole täälläpäin maailmaa nähty vastaavaa ihmisten perusturvan romuttamista ja luonnon raiskaamista. SOS-hallitus suorittaa ideologista tehtäväänsä ihan katseidemme alla. Kaikki on heidän mielestään alistettavissa voitontavoittelulle; terveydenhuolto, päiväkodit ja koulut, metsät, maat ja vedet, joukkoliikenne ja postinjakelu. Suurimman osan aikuiselämästäni postityöntekijä viettäneenä, näin kyseisen palvelun romuttamisen läheltä ja konkreettisesti. Postiahan valmistellaan tällä hetkellä yksityistettäväksi sillä vanhalla kikalla. Ajetaan palvelu niin huonoon jamaan, että lopulta on ns. pakko yksityistää.

 

Vappuna on puhuttava työstä. Lähinnä siitä, mitä työpaikoilla tapahtuu tällä hetkellä ja mihin on suunta. Kaunistelua on turha harrastaa, vaikka jotkin luokkasovun nimeen vannovat tahot sitä tekevätkin. Onkohan SAK:n ylimmän johdon vapputapahtumassa muutama päivä sitten puhuttu uudesta kilpailukykysopimuksesta? Vai minkä vuoksi he kutsuivat pahimman leikkurin, miljonääri-Sipilän juhlaansa vieraaksi? Nämä työehtoja heikentävät sopimukset ovat henkinen keskisormen näyttö koko työväenluokalle. Suomi on yksi maailman kilpailukykyisimmistä maista. Tämä tarkoittaa tietysti puhekielellä sitä että olemme yksi rikkaimmista, varakkaimmista maista koko maailmassa. Rahaa on Suomessa enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Vaan “minne ne miljoonat sijoitetaan kas sitä ei duunari tietää saa”. Me vaadimme työajan lyhentämistä kuuteen tuntiin päivässä tai 30 tuntiin viikossa ansiotasoa alentamatta. Historia on osoittanut, että työajan lyhentämisellä on ollut lähinnä positiivinen vaikutus tuottavuuteen. Työllisyyteen on otettava varoja sieltä, missä sitä on ja lopetettava kaikenlainen tempputyöllistäminen ja orjatyöhön verrattavissa oleva työkokeilusumutus. Tulonjako on uusittava kaikilla tasoilla. Tukekaa ystäviänne työtaisteluissa nyt, sillä niitä on varmasti luvassa lisää tulevana syksynä.

 

Vappuna on puhuttava rauhasta. Hyvät ystävät kamppailumme on kansainvälinen, maailmanlaajuinen. Militaristinen kehitys ei ole ainoastaan Suomen ongelma. Asehankintojen määrä kasvaa jatkuvasti ympäri maailman ja yhä isompia ja tuhoisampia pommeja ja aseita käytetään. Kesän alussa Suomen lapissa käydään jälleen sotaharjoituksia yhdessä pohjoismaiden, mutta myös USA:n armeijan kanssa. Kehysriihessä hallitus päätti jälleen lisätä armeijan rahapottia. Mikä helvetti siinä on niin hankala ymmärtää, että nämä rahat olisi suoraan käytettävissä parempiin peruspalveluihin? Meidän on sanottava EI kaikille sotilasliitoille ja pysyttävä erossa suurvaltojen keskinäisistä kinasteluista.

 

Viimein, vappuna on puhuttava solidaarisuudesta. Fasistiset ryhmittymät jatkavat edelleen, laajentaen toimintaansa koko Suomessa. Vaikka heidän puolueensa Perussuomalaiset päätyivät nyt kuntavaaleissa tappiolle, juuri eniten rasistiset ja fasistiset tahot puolueen sisällä voittivat. Me emme voi tuudittaa itseämme ajattelemaan, että näillä ryhmillä menisi huonommin nyt, vaikka näemme niiden levittelevän keskinäisiä ristiriitojaan ympäri sosiaalisen median. Uusnatsismi voi Suomessa pelottavan hyvin. Siitä pitää huolta iso joukko vaikenevia ihmisiä, jotka antavat hiljaisen hyväksyntänsä väkivallalle, niin kauan kuin se kohdistuu muukalaiseen tai toisinajattelijaan. Meidän on vastustettava rasismia kaikkialla, missä sitä ilmenee. Hiljaisella hyväksynnällä ja pikkuhiljaa natsit viime kerrallakin yliotteen saivat.

 

Tänä vappuna vaadimme työtä, rauhaa ja solidaarisuutta. Sen lisäksi vaadimme porvarihallitusta alas.

 

Meidän on kaadettava hallitus. Mutta, hallituksen kaataminen on aivan liian maltillinen tavoite. Meidän kommunistien on mentävä pidemmälle. Meidän on kaadettava koko valtiovalta. Se valtio ei ole koskaan ollut meidän, vaan omistavan luokan. Tämän asian on työväen muutettava, yhdessä!

 

Kiitos ja oikein hyvää vappua! Taistelu jatkuu!

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista