Home >> Artikkelit >> Varhaiskasvatukseen tarvitaan lisää tekijöitä

Varhaiskasvatukseen tarvitaan lisää tekijöitä

25.04.2018 - 11:30

Varhaiskasvatuksen suurin ongelma ovat liian suuret hoitoryhmät, joista puuttuu sekä lastentarhan hoitajia että lastentarhan opettajia. Nyt eduskunnan käsittelyssä olevassa varhaiskasvatuslaissa esitetty henkilöstörakenteen muutos ei tule korjaamaan tätä, vaan se päinvastoin johtaa ryhmäkokojen kasvuun.

Suomen Kommunistinen puolue tukee Superin mielenilmausta keskiviikkona 25.4. Varhaiskasavatuslain uudistuksen linjauksista. Lastentarhanhoitajat pyrkivät turvaamaan laadukkaan päivähoidon suomalaisille lapsille. Varhaiskasvatukseen panostaminen on paras tapa lisätä lasten tasa-arvoisuutta ja puuttua mahdollisiin ongelmiin jo hyvissä ajoin.

Hallitus yrittää nyt varhaiskasvatuslainuudistuksessa ratkaista käsiparien puutteen päivähoidossa lisäämällä kelpoisuusvaatimuksia, vaikka kyse on alipalkkauksen ja kohtuuttoman tehostamisvaatimuksen aiheuttamasta ongelmasta.

Lakiesityksen mukaan jopa 9 000 lastenhoitajan työpaikkaa ollaan muuttamassa lastentarhanopettajien työpaikoiksi. Varhaiskasvatuksen laatu ei kuitenkaan parane ellei työntekijöiden määrää lapsiryhmissä lisätä. Hallituksen tärkeimmän tavoitteen tulisi tällä hetkellä olla se, että henkilöstöä on tarpeeksi lapsiryhmissä koko toiminta-ajan. Hallituksen esittämät uudistukset johtaisivat yhä suurempiin lapsiryhmiin ja sitä kautta varhaiskasvatuksen laadun heikkenemiseen. SKPvastustaa toimia, jotka johtavat tähän.

Päivähoidossa on paljon myös sellaista hoivatyötä, jonka suorittamiseen ei tarvita lastentarhanopettajan pätevyyttä. Esimerkiksi päiväkodeissa työskentelevän lähihoitajan työhön kuuluvat monipuolisesti kaikki varhaiskasvatuksessa tehtävät työt, ensisijaisesti hoito- ja huolenpitotehtävät. He ovat myös ainoa varhaiskasvatuksessa työskentelevä terveydenhuollon ammattihenkilö, joka voi toteuttaa lasten lääkehoitoa päivän aikana. Heidän työpanostaan ei ole järkevää korvata lastentarhanopettajilla.

Koko varhaiskasvatusalan palkkausta on mitä pikimmin korotettava ja jokaiseen lapsiryhmään on saatava riittävästi päteviä työntekijöitä turvaamaan niin pedagoginen kuin hoitotyökin. Lapset tarvitsevat ne molemmat. Jotta varhaiskasvatukseen saataisiin lisää työntekijöitä, tulisi hallituksen lisätä siihen kohdennettua rahoitusta.

SKP vaatii korjaamaan työvoimapulan nostamalla varhaiskasvatuksen kaikkien työntekijöisen palkkaus sen vaativuutta vastaavalle tasolle. Tällön saadaan päiväkoteihin riittävästi niin lastenhoitajia, lastentarhanopettajia kuin muutakin henkilökuntaa.

SKP tukee myös Ei leikkirahaa-liikettä sen vaatiessaan perjantaina 27.4. palkankorotuksia lastentarhanopettajille. Kehotamme kaikkia lastentarhanopettajia osallistumaan tähän toimitapäivään.


 

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista