Home >> Artikkelit >> Ydinaseet kiellettävä

Ydinaseet kiellettävä

14.09.2017 - 16:45
(updated: 14.09.2017 - 17:27)
  • Ei ydinaseita
Mielenilmauskyltti vaatii: Ei ydinaseita

Ydinasevallat vastakkain

YK:ssa on hyväksytty heinäkuussa (2017) sopimus, jolla kielletään kaikki ydinaseet. Seuraavaksi sopimus odottaa jäsenmaiden ratifiointia. Ydinasevaltojen keskinäinen uhittelu ja kauppasota uhkaavat maailmanrauhaa. Pohjois-Korean kuudes ydinkoe syyskuussa (2017) ja Yhdysvaltojen hyökkäysretoriikka kärjistävät tilannetta Koreoiden nimimaalla.

YK:n turvallisuusneuvosto hyväksyi (12.9.) yksimielisesti päätöslauselman uusista Pohjois-Korean vastaisista pakotteista. Myös Kiina ja Venäjä tukivat Yhdysvaltojen tekemää ehdotusta. YK:n uusilla pakotteilla pyritään ensisijaisesti vaikeuttamaan Pohjois-Korean ydinaseen kehittämistä.

Käytännössä Pohjois-Koreaan kohdistetut uudet pakotteet todennäköisimmin lisäävät tavallisten työläisten kurjuutta sen sijaan, että niillä olisi suoraa ydinaseriisuntaa edistäviä vaikutuksia. YK:n Pakotteilla rajoitetaan ulkomailla työskentelevien pohjoiskorealaisten työlupia ja öljykuljetuksia sekä kielletään pohjois-korealaisten tekstiilituotteiden vienti.

Pohjois-Korealle asetetut pakotteet ja ydinasevaltojen kielteinen suhtautuminen YK:n ydinaseet kieltävään sopimukseen kiristävää varustelukierteen umpisolmua. YK:n turvallisuusneuvoston ydinasevallat eivät itse ole valmiita samaan mitä he parhaillaan vaativat Pohjois-Korealta. Lähes kaikki Nato-maat boikotoivat äänestystä. Yksikään ydinasevalta ei ole sopimuksessa mukana.  Ydinasevaltojen mukaan aseita tarvitaan ydinaseiskuilta suojautumiseen.

Suomen allekirjoitettava sopimus

Ulkoministeri Timo Soini on aiemmin keväällä (2017) yhdessä Ruotsin ulkoministeri Margot Wallströmin kanssa kehottanut kaikkia ydinasevaltioita toteuttamaan aiemmat lupaukset ydinaseriisunnasta ja tekemään uusia sitoumuksia strategisten ja taktisten ydinaseiden vähentämiseksi. Ministeri Soini on aiemmin linjannut Suomen tavoitteeksi ydinasevapaan maailman. Kuitenkaan Suomi ei ole vielä allekirjoittanut YK:n ydinaseita kieltävää sopimusta.

Onko ulkoministeri Timo Soinin linja sitten viime keväältä muuttunut? Puolustusministeriön mukaan Suomen kanta tänään on, että yritys kaikkien ydinaseiden kieltämisestä saattaa jopa haitata ydinaseiden leviämisen rajoittamista.

Monet EU-maat eivät osallistuneet neuvotteluihin YK:n ydinaseita kieltävästä sopimuksesta, eikä EU:kaan tästä huolta kantanut. Kansainvälisillä foorumeilla keskustelu sopimuksen allekirjoittamisesta on käynyt kuumana. Yhdysvallat on uhannut Ruotsia puolustusyhteistyön mahdollisella rajoittamisella, jos Ruotsi allekirjoittaa YK-sopimuksen ydinaseiden kieltämisestä.

YK:n ydinaseet kieltävään sopimukseen aletaan kerätä jäsenmaiden allekirjoituksia 20. syyskuuta. Ydinaseet kieltävä sopimus tulee voimaan, kun 50 maata on allekirjoittanut ja ratifioinut sen.

Ydinaseeton Pohjola

Ydinaseet kieltävä sopimus luo tarpeellista painostusta ydinasevalloille ja antaa ydinaseettomille maille ja esimerkiksi suomalaiselle rauhanliikkeelle lisää uskottavuutta ja työvälineitä taistella ydinasevaltojen sotapolitiikkaa vastaan.  Samoin sopimus antaa ydinasevaltioiden joukkoliikkeille lisää argumentteja ja voimaa vaikuttaa turvallisuuspolitikan suunnan muuttamiseksi.

Suomen kommunistisen puolueen mielestä YK:n 122 maan tukema ydinaseet kieltävä sopimus on merkittävä saavutus. SKP esittää suomalaiselle rauhanliikkeelle, että se arvioisi miten uusi sopimus voisi toimia sysäyksenä yhteispohjoismaiselle rauhantyölle ydinaseettomasta Pohjolasta.

Ydinaseettomilla mailla on nyt aloite, jota kommunistien on syytä viedä eteenpäin konkretisoimalla joukkotoimintaa rauhan puolesta ja ydinaseiden hävittämiseksi. SKP vaatii, että Suomi allekirjoittaa ja ratifioi YK:n ydinaseet kieltävän sopimuksen, irtaantuu Isäntämaa-sopimuksesta ja pitää Suomen irti Natosta.

SKP:n poliittinen toimikunta 12.9.2017 Helsingissä

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Kannanotot